Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trump vyhlásil, že nemá nahrávky konverzácie s exšéfom FBI Comeym

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jeho vyhlásenie prichádza po týždňoch špekulácií, že prezident tajne nahráva konverzáciu v Oválnej pracovni.

Washington 23. júna (TASR) - Prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že nevlastní nahrávky svojich súkromných rozhovorov s prepusteným riaditeľom FBI Jamesom Comeym. Jeho vyhlásenie prichádza po týždňoch špekulácií, že prezident tajne nahráva konverzáciu v Oválnej pracovni, informovala spravodajská stanica BBC.

Trumpove oneskorené priznanie na sociálnej sieti Twitter však príliš neumlčalo obvinenia, že sa snažil zamedziť vyšetrovaniu možnej spolupráce jeho volebného tímu s ruskou stranou počas vlaňajšej prezidentskej kampane. Sám Comey totiž vyhlásil, že Trump chcel, aby FBI zanechal vyšetrovanie inkriminovaného škandálu s Ruskom.

Nezávislým vyšetrovaním týchto obvinení je momentálne poverený rezort spravodlivosti. Trump však v jednom zo svojich májových tvítov napísal: "James Comey by mal skôr dúfať, že neexistujú žiadne pásky našich rozhovorov." Tento výrok vzbudil obavy, že Trump, podobne ako niekoľko jeho predchodcov, si nahráva konverzáciu v Bielom dome.

Trumpov bývalý poradca pre otázky národnej bezpečnosti Mike Flynn odstúpil z funkcie iba niekoľkou dní po svojom uvedení do úradu; po tom, ako vyšlo najavo, že federálnym agentom klamal o konverzácii s ruským veľvyslancom ohľadom sankcií. Zo stretnutia s ruskými činiteľmi boli obvinení aj ďalší členovia Trumpovho volebného tímu.