Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Trump vyjadril podporu ministrovi spravodlivosti Sessionsovi

Americký prezident Donald Trum. Foto: TASR/AP

Viacerí demokratickí lídri však vyzývajú Sessionsa na odstúpenie z ministerskej funkcie.

Washington 2. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že "absolútne" dôveruje svojmu ministrovi spravodlivosti Jeffovi Sessionsovi.

Reagoval tak na škandál ohľadne údajných ministrových klamstiev ohľadne vlaňajších stretnutí s ruským veľvyslancom. Opoziční demokrati, ale i niektorí republikáni v tejto súvislosti požadujú, aby sa Sessions vzdal vedenia vyšetrovania údajného zásahu Moskvy do prezidentských volieb v USA.

Lídri demokratov ho dokonca vyzývajú na odstúpenie z ministerskej funkcie.

Sessions sa vlani - počas predvolebnej kampane Donalda Trumpa - ešte ako senátor dvakrát stretol s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom. To však na januárovom schvaľovacom vypočúvaní v Kongrese, ktoré prebiehalo pod prísahou, nepriznal.

Trump podľa vlastných slov nevidí dôvod na to, aby sa minister musel vzdať vedenia vyšetrovania. Podľa jeho názoru Sessions počas vypočúvania "zrejme" vypovedal pravdivo. Súčasne zdôraznil, že on sám o Sessionsových schôdzkach s ruským veľvyslancom nevedel.

Demokratickí lídri vyzývajú Sessionsa na odstúpenie z ministerskej funkcie



K popredným predstaviteľom demokratov požadujúcim, aby sa americký minister spravodlivosti Jeff Sessions vzdal vedenia vyšetrovania údajného zásahu Moskvy do prezidentských volieb v USA, sa v priebehu dnešného dňa pridali už prinajmenšom traja republikáni.

Sessions sa vlani - počas predvolebnej kampane Donalda Trumpa - ešte ako senátor dvakrát stretol s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom, čo však na januárovom schvaľovacom vypočúvaní v Kongrese nepriznal.

Viacerí demokrati teraz preto požadujú, aby odstúpil z postu ministra spravodlivosti.

Na archívnej snímke Jeff Sessions.
Foto: TASR/AP


Vyjadrila sa tak líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová aj líder demokratov v Senáte Chuck Schumer. Pelosiová obvinila Sessionsa z "klamstva pod prísahou". Schumer zase povedal, že ministerstvo spravodlivosti by malo teraz stanoviť špeciálneho prokuratúra, ktorý by preveril vyšetrovanie údajného zásahu Moskvy do prezidentských volieb v USA, keďže Sessions ho skompromitoval.

"Nie je nič zlé na stretnutí s ruským ambasádorom. Ak však o nič zlé nešlo, prečo ste iba nepovedali pravdu?" odkázal Schumer Sessionsovi. Diskusie, ktoré Sessions viedol s Kisľakom sa tak zdajú byť v rozpore s ministrovými januárovými tvrdeniami, ktoré predniesol na schvaľovacom vypočúvaní v Kongrese, približuje AP.

Viacerí demokratickí členovia justičného výboru Snemovne reprezentantov dnes zároveň požiadali Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o okamžité začatie vyšetrovania vo veci týchto Sessionsových výrokov. Tie by podľa nich mohli naznačovať porušenie viacerých zákonov vrátane klamstva členom Kongresu a krivého svedectva.

Tieto obvinenia dnes odmietol hovorca Bieleho domu Sean Spicer, podľa ktorého bol Sessions počas vypočúvania v Kongrese "100-percentne úprimný".

Samotný Sessions dnes televízii MSNBC povedal, že ak to bude považovať za primerané, vyšetrovania sa vzdá. Tento krok od neho žiadajú už aj minimálne traja republikánski členovia Snemovne reprezentantov - Jason Chaffetz, Darrell Issa a Tom Cole.

Sessions ohlásil na dnes o 22.00 h SEČ tlačovú konferenciu.