Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump začal návštevu Číny prehliadkou Zakázaného mesta

Americký prezident Donald Trump, druhý sprava a čínsky prezident Xi Jinping, druhý zľava, hľadia na hodiny z 18. storočia. Na snímke prvá dáma Číny Peng Liyuanová naľavo a prvá dáma USA Melania Trumpová. Trump je aktuálne na návšteve Číny v Zakázanom meste. Foto: TASR/AP

Kultúrny program bol súčasťou dôkladne pripraveného privítania, ktoré Si Ťin-pching zorganizoval pre Trumpa a ktoré vyvrcholí vo štvrtok oficiálnou časťou pred rokovaniami oboch lídrov.

Peking 8. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump si v stredu v úvode návštevy Číny prezrel historické Zakázané mesto v centre Pekingu. V niekdajšom sídle cisárov ho s prvou dámou USA Melaniou Trumpovou sprevádzali čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan.

Politici s partnerkami prešli cez Bránu najvyššej harmónie a počas súmraku sa prešli rozľahlým nádvorím tohto komplexu z 15. storočia. Pre amerických hostí pripravili v Zakázanom meste aj vystúpenie tradičnej čínskej hudby a tanca, no tiež posedenie pri čaji. Trump následne vyhlásil, že v Číne trávi "skvelý čas".

Kultúrny program bol súčasťou dôkladne pripraveného privítania, ktoré Si Ťin-pching zorganizoval pre Trumpa a ktoré vyvrcholí vo štvrtok oficiálnou časťou pred rokovaniami oboch lídrov.



Už ceremónia po prílete bola veľkolepá aj na čínske pomery, píše agentúra AP. Trumpa s manželkou vítali na letisku čínski i americkí hodnostári, vojaci, armádna kapela a deti, ktoré mávali miniatúrnymi čínskymi a americkými vlajkami.

Čínske médiá medzitým informovali, že obe krajiny v úvode Trumpovej štátnej návštevy podpísali obchodné dohody v hodnote deviatich miliárd dolárov. Celkovo 19 dohôd v oblastiach biológie, letectva i výroby podpísali v prítomnosti čínskeho vicepremiéra Wang Janga a amerického ministra obchodu Wilbura Rossa.

Wang označil tieto dohody za "rozohriatie" pred štvrtkovou "šou", keď Trump a Si Ťin-pching podľa očakávaní uzavrú ďalšie dohovory, informuje agentúra DPA.