Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump zakázal v rozpočtoch používať tieto slová

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Anonymný zdroj denníku povedal, že zamestnanci pracujúci na rozpočte Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb nemajú v dokumentoch týkajúcich sa rozpočtu na budúce obdobie používať sedem slov a fráz.

New York 17. decembra (TASR) - Vedúci predstavitelia zdravotníckeho sektora USA sú znepokojení správami o tom, že úradníkom najvyššej verejnej zdravotníckej agentúry v krajine bolo povedané, aby v oficiálnych rozpočtových dokumentoch nepoužívali slová ako "plod" (fetus), "transrodový" (transgender) alebo "založený na vedeckých dôkazoch" (science-based). Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Zdravotní experti tak reagovali na článok uverejnený denníkom Washingtone Post, podľa ktorého bol tento zákaz vydaný Trumpovou administratívou na stretnutí vedúcich predstaviteľov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Anonymný zdroj denníku povedal, že zamestnanci CDC pracujúci na rozpočte inštitúcie nemajú v dokumentoch týkajúcich sa rozpočtu na budúce obdobie používať sedem slov a fráz. Okrem vyššie spomínaných sú to tieto slová a slovné spojenia: "zraniteľný" (vulnerable), "diversity" (rozmanitosť), "nárok" (entitlement) a "založený na dôkazoch" (evidence-based).

Úradník CDC potvrdil v sobotu nedávne stretnutie, na ktorom úradníci dostali spätnú väzbu, aby prehodnotili jazyk, ktorý používajú v rozpočtových dokumentoch.