Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump zatiaľ nepredstavil novú americkú stratégiu v Afganistane

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Zasadnutie v prezidentskom sídle Camp David podľa vyhlásenia Bieleho domu neprinieslo očakávané rozhodnutie, verejnosť by sa ho však mala dozvedieť už čoskoro.

Camp David 19. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump nepredstavil novú stratégiu Spojených štátov v Afganistane ani po piatkovom rokovaní s členmi tzv. národno-bezpečnostného tímu, medzi ktorých patria i viceprezident Mike Pence, minister zahraničných vecí Rex Tillerson či minister obrany James Mattis.

Zasadnutie v prezidentskom sídle Camp David podľa vyhlásenia Bieleho domu neprinieslo očakávané rozhodnutie, verejnosť by sa ho však mala dozvedieť už čoskoro. Členovia uvedeného grémia oboznámili Trumpa s prvkami novej stratégie, ktorá bude "chrániť americké záujmy v južnej Ázii", informovala v noci na dnes agentúra DPA.

"Prezident skúma a zvažuje svoje možnosti," uviedla citovaná hovorkyňa Bieleho domu s tým, že rozhodnutie "oznámi americkému ľudu, spojencom, partnerom a svetu vo vhodnom čase". Samotný Trump sa k piatkovému zasadnutiu národno-bezpečnostného tímu zatiaľ verejne nevyjadril.

Spojené štáty momentálne nasadzujú v Afganistane približne 8400 vojakov. Podľa DPA by mohlo dôjsť v rámci novej stratégie k ich úplnému odsunu, ale aj ku zvýšeniu ich počtu po takmer 17 rokoch vojny.