Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump zrušil dekrétom viacero Obamových ekologických opatrení

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pred podpísaním dekrétu Trump povedal, že jeho vláda končí vojnu proti uhliu, čo povedie k vzniku tisícov nových pracovných miest. USA sa tým majú stať nezávislé od zahraničných zdrojov energie.

Washington 28. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump podpísal dnes dekrét, ktorým zrušil viacero opatrení svojho predchodcu Baracka Obamu zameraných na boj s klimatickou zmenou.

"Ide len o to, aby sme ľuďom vrátili pracovné miesta," povedal Trump baníkom, ktorí boli prítomní pri podpise dekrétu v sídle americkej Agentúry na ochranu životného prostredia(EPA).

V novom dekréte vyzval Trump na revíziu Obamovho Plánu pre čistú energiu zameraného na zníženie emisií skleníkových plynov vznikajúcich pri výrobe elektrickej energie do roku 2030 o 32 percent v porovnaní s rokom 2005.

Dekrétom tiež Trump zrušil moratórium na ťažbu uhlia na federálnych územiach, vyzval na prehodnotenie opatrení obmedzujúcich hydraulické štiepenie horniny pri ťažbe plynu (frakovanie), ako aj množstvo metánových emisií vznikajúcich pri produkcii ropy a plynu.

Pred podpísaním dekrétu Trump povedal, že jeho vláda "končí vojnu proti uhliu", čo povedie k vzniku tisícov nových pracovných miest. USA sa tým majú stať nezávislé od zahraničných zdrojov energie.

Nové výkonné nariadenie však neznamená, že USA odstupujú od parížskej klimatickej dohody.