Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

D. Trump: Zvažujem veľmi tvrdé kroky voči Severnej Kórei

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti so Severnou Kóreou odmietol prezident USA robiť "červené čiary" a podotkol, že si počká na vývoj v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Varšava 6. júla (TASR) – Spojené štáty by mohli podniknúť "niektoré veľmi tvrdé kroky" po tom, čo Severná Kórea v utorok otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Vo Varšave to dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu pri svojom prvom verejnom vystúpení po odpálení severokórejskej rakety neuviedol žiadne podrobnosti, avšak zdôraznil, že Severnú Kóreu považuje za "hrozbu" a USA sa voči nej "postavia veľmi tvrdo".

Dodal však, že možno napokon neuskutoční niektoré kroky, ktoré momentálne zvažuje. V súvislosti so Severnou Kóreou odmietol robiť "červené čiary" a podotkol, že si počká na vývoj v najbližších týždňoch a mesiacoch.

"Správajú sa veľmi, veľmi nebezpečne a niečo s tým bude treba robiť," upozornil Trump a vyzval aj ostatné krajiny sveta, aby sa postavili voči tejto "globálnej hrozbe".

Spojené štáty zvažujú zavedenie rozsiahlych sankcií voči Pchjongjangu. Americkí predstavitelia po raketovej skúške vyjadrili obavy, že Severná Kórea by mohla byť časom schopná odpáliť na Spojené štáty raketu s jadrovou hlavicou.

Prezidentské voľby sa podľa Trumpa zrejme snažili ovplyvniť nielen Rusi


Rusko sa možno snažilo ovplyvniť priebeh vlaňajších amerických prezidentských volieb, ale rovnaký záujem mali zrejme aj ďalšie krajiny, vyhlásil dnes vo Varšave americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu nešpecifikoval, ktoré krajiny sa možno pokúsili zasiahnuť do volieb v USA. "To nikto presne nevie," upozornil deň pred stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v nemeckom Hamburgu. "Deje sa to už dlho," povedal Trump.

Americký prezident zopakoval, že jeho predchodca Barack Obama vedel, že Rusko sa snažilo miešať do amerických volieb.

"Avšak neurobil nič, lebo si myslel, že Hillary Clintonová voľby vyhrá," povedal Trump. Zdôraznil, že CIA informovala Obamu o pokusoch o ovplyvnenie výsledku volieb prostredníctvom hakerských útokov niekoľko mesiacov pred samotným hlasovaním, avšak "došlo tu k chybám".