Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Trump priznal, že Rusku prezradil informácie ohľadom IS

Americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Malo ísť pritom o také citlivé dáta, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

Washington 16. mája (TASR/TABLET.TV) - Americký prezident Donald Trump dnes priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil "skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky". Informovala o tom agentúra AP.

"Ako prezident som sa (na otvorenom plánovanom stretnutí v Bielom dome) chcel s Ruskom podeliť o skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky, na čo mám absolútne právo. (Viedli ma k tomu) humanitárne dôvody a zároveň chcem, aby Rusko maximálne vystupňovalo svoj boj proti Islamskému štátu a terorizmu," napísal dnes na Twitteri Trump.




Trump údajne minulý týždeň v stredu na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom hovoril o teroristickej hrozbe Islamského štátu, vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel.



Anonymný zdroj informoval denník Washington Post, že údaje, ktoré Trump ďalej posunul svojim ruským hosťom v Oválnej pracovni, poskytol nemenovaný partner USA na základe dohody o výmene tajných informácií. Malo ísť pritom o také citlivé dáta, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

Trump, americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ako aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová pôvodne správy o tom, že americký prezident odovzdal Rusku tajné informácie, popreli. Zacharovová ich na Facebooku označila za "ďalšie falošné" správy.