Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trumpov poradca označil násilie vo Virgínii za terorizmus

Na snímke generál H.R. McMaster. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump udalosti vo Virgínii dôrazne odsúdil.


Washington 13. augusta (TASR) - Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť vyjadril dnes presvedčenie, že sobotňajšie násilie počas pochodu belošských nacionalistov v štáte Virgínia "spĺňa definíciu terorizmu".

Podľa vyjadrenia Herberta Raymonda McMastera v programe televíznej siete ABC, z ktorého citovala agentúra AP, je terorizmom akýkoľvek "útok voči ľuďom s cieľom vyvolať strach". Násilie v meste Charlottesville, kde v sobotu zahynula jedna žena a mnoho ďalších ľudí utrpelo zranenia, označil za "zločin namierený proti americkým spoluobčanom".

Incident počas nepokojov v uvedenom meste, pri ktorom auto vrazilo do skupiny ľudí, medzitým označil za "teroristický útok" aj miestny starosta Mike Signer. Vodiča tohto auta, ktoré zabilo 32-ročnú ženu a 19 ďalších ľudí zranilo, po zadržaní obvinili z vraždy, motív jeho konania je však zatiaľ nejasný. Podľa predošlých informácií vozidlo vrazilo do skupiny vyjadrujúcej odpor voči prebiehajúcemu pochodu.

Okrem uvedeného incidentu si vyžiadali zranenia i rozsiahle potýčky medzi účastníkmi pochodu a ich odporcami, zatiaľ čo ďalšie dve obete na životoch hlásili po zrútení policajného vrtuľníka. Starosta Charlottesville dal sobotňajšie násilie do súvislosti s politickou situáciou, v ktorej Američanov rozdeľujú čoraz výraznejšie nezhody.

Pochodom v Charlottesville mali belošskí nacionalisti vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorého Američania spájajú s otrokárstvom a ideológiou nadradenosti belošskej rasy.

Americký prezident Donald Trump udalosti vo Virgínii dôrazne odsúdil, podľa kritikov však výslovne nespomenul iniciátorov samotného pochodu, čím ešte viac zvýšil napätie v spoločnosti. Hovorkyňa Bieleho domu to poprela s tým, že Trump "veľmi dôrazne" odsudzuje jednotlivé skupiny šíriace nenávisť, ako sú "belošskí supremacisti, Ku-klux-klan či neonacisti".

K násilným konfrontáciam vo Virgínii sa vyjadrila taktiež Trumpova dcéra Ivanka, podľa ktorej "by v spoločnosti nemalo byť miesto pre rasizmus, belošskú nadradenosť a neonacizmus".