Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trumpov prístup k Severnej Kórei podporuje vyše polovica Američanov

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un pózujú po podpise komplexnej dohody, ktorej obsah nebol zverejnený počas historického stretnutia v Singapure 12. júna 2018. Foto: TASR/AP

Internetový prieskum sa uskutočnil 12. a 13. júna v rámci USA. Oslovených bolo viac ako 1000 dospelých Američanov, medzi ktorými bolo vyše 400 demokratických a 400 republikánskych voličov.

Washington 14. júna (TASR) - Viac ako polovica Američanov súhlasí s tým, ako prezident USA Donald Trump pristupuje k riešeniu krízy okolo Severnej Kórey. Vyplýva to z nového prieskumu tlačovej agentúry Reuters a inštitútu Ipsos.

Trumpov prístup ku KĽDR podporilo 51 percent účastníkov prieskumu, ktorého výsledky boli zverejnené v stredu. Približne 40 percent tiež vyjadrilo presvedčenie, že najväčšiu zásluhu na uskutočnení utorkového summitu Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom má práve úradujúci šéf Bieleho domu.

Trump a Kim sa okrem iného dohodli na tom, že budú pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Tomu, že sa tento cieľ skutočne podarí splniť, však verí len 26 percent respondentov prieskumu Reuters/Ipsos.

Ďalších 40 percent sa domnieva, že sa záväzky zo summitu nepodarí naplniť a 34 percent nemalo na túto otázku jednoznačný názor.

Internetový prieskum sa uskutočnil 12. a 13. júna v rámci USA. Oslovených bolo viac ako 1000 dospelých Američanov, medzi ktorými bolo vyše 400 demokratických a 400 republikánskych voličov.

Výrazne väčšie nadšenie pre Trumpovu politiku voči KĽDR prejavili voliči Republikánskej strany než stúpenci demokratov. V skupine demokratov súhlasilo s Trumpovým prístupom voči Pchjongjangu zhruba 30 percent voličov.