Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trumpov rival Ted Cruz prekvapil, vo voľbách mu vyjadrí podporu

Republikánski prezidentskí kandidáti zľava Donald Trump aTred Cruz. Foto: TASR/AP

Za jeho rozhodnutím stoja dva dôvody. Po prvé to, že Trump je republikánskym kandidátom. Po druhé sa domnieva, že Hillary Clintonová by bola ako prezidentka úplne neakceptovateľná.

Washington 24. septembra (TASR) - Texaský senátor Ted Cruz vyjadril v piatok podporu svojmu niekdajšiemu rivalovi o prezidentskú nomináciu republikánskej strany Donaldovi Trumpovi. Jeho krok je veľkým prekvapením najmä preto, že v minulosti síce Trumpovi k nominácií zablahoželal, otvorene ho však podporiť odmietol, uviedla agentúra AP.

Cruz na sociálnej sieti Facebook uviedol, že podporiť Trumpa v prezidentskom súboji sa rozhodol z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že je republikánskym kandidátom. Po druhé preto, lebo sa domnieva, že Hillary Clintonová by bola ako prezidentka "úplne neakceptovateľná".

Cruz bol v republikánskych primárkach Trumpovým najväčším súperom, pričom nakoniec skončil na druhom mieste. Newyorského miliardára sa následne zdráhal podporiť celé mesiace, a to aj napriek svojmu skoršiemu sľubu postaviť sa za akéhokoľvek republikánskeho kandidáta.

Trumpových podporovateľov Cruz rozhneval najmä svojím vystúpením na júlovom zjazde Republikánskej strany v Clevelande. Miliardárovi vtedy síce zablahoželal k republikánskej prezidentskej nominácii, otvorene ho však nepodporil, za čo ho zhromaždený dav vypískal.

"Po mesiacoch starostlivého zvažovania, modlitieb a spytovania si vlastného svedomia, som sa rozhodol, že v deň volieb budem voliť republikánskeho kandidáta, Donalda Trumpa," uvádza ďalej Cruz vo svojom príspevku na Facebooku. Tvrdí tiež, že nadchádzajúce voľby považuje za úplne iné než všetky predošlé a trvalo mu teda dlho, kým si ujasnil, aký postoj v nich má zaujať.

Samotný Trump v reakcii uviedol, že je Cruzovou podporou "veľmi poctený". Negoval tak svoje predošlé vyjadrenia, že o podporu texaského senátora vôbec nestojí a neprijme ju.

Izraelský premiér sa údajne stretne s Clintonovou a Trumpom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa stretne v nedeľu s americkými prezidentskými kandidátmi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP


Netanjahu je momentálne v USA, kde sa stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom a vystúpil s prejavom na Valnom zhromaždení OSN.

Izrael je úzkym spojencom USA a americkí prezidentskí kandidáti často navštevujú izraelských lídrov. Clintonová ani Trump tak v rámci súčasnej kampane dosiaľ neurobili.