Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trumpove vízie: Amerika na prvom mieste a porážka Islamského štátu

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Základným princípom Trumpovej diplomacie bude heslo Mier prostredníctvom sily. Jeho dodržiavanie by malo priniesť pokojnejší svet, v ktorom bude menej konfliktov a viac spoločných záujmov.

Washington 21. januára (TASR) - Nový americký prezident Donald Trump včera krátko po svojej inaugurácii zverejnil svoje vízie týkajúce sa kľúčových oblastí politiky svojej administratívy. Príslušné dokumenty boli sprístupnené na webovej stránke Bieleho domu.

"Trumpova administratíva je odhodlaná viesť zahraničnú politiku zameranú na americké záujmy a na americkú národnú bezpečnosť," píše sa v časti venovanej zahraničnej politike.

Základným princípom Trumpovej diplomacie bude heslo "Mier prostredníctvom sily". Jeho dodržiavanie by malo priniesť pokojnejší svet, v ktorom bude menej konfliktov a viac spoločných záujmov.

Hlavnou prioritou Trumpovho ministerstva zahraničných vecí bude porážka Islamského štátu a ďalších islamistických teroristických skupín. S týmto cieľom budú USA v prípade potreby presadzovať "agresívne spoločné a koaličné vojenské operácie".

Spojené štáty budú tiež pracovať so zahraničnými partnermi na tom, aby znemožnili financovanie teroristických skupín a zintenzívnili výmenu spravodajských informácií. Zapoja sa tiež do kybernetickej vojny, aby narušili a eliminovali nepriateľskú propagandu a nábor bojovníkov.

Prezident Trump je tiež odhodlaný znovuvybudovať americkú armádu a zvrátiť dlhoročný trend jej zmenšovania. "Dominantné postavenie našej armády sa nesmie spochybňovať," píše sa v dokumente.

Dôležitým nástrojom Trumpovej administratívy bude diplomacia. USA si v rámci nového zahraničnopolitického prístupu nebudú v zahraničí vyrábať nepriateľov, ale hľadať skôr priateľov a spojencov.