Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trumpove výroky odsúdila aj republikánska senátorka

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpove výroky boli namierené proti štyrom nebelošským členkám Snemovne reprezentantov.

Washington 15. júla (TASR) - Republikánska senátorka Susan Collinsová vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zo svojho účtu na Twitteri odstránil príspevky v ktorých útočí na štyri členky Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany. Collinsová tieto výroky označila za absolútne neprijateľné, informovala agentúra AFP.

Senátorka uviedla, že napriek tomu, že nesúhlasí s názormi ľavicových kongresmaniek, "prezidentov tweet o tom, že niektoré členky Kongresu by sa mali vrátiť 'tam, odkiaľ prišli', je ďaleko cez čiaru a mal by ho stiahnuť".

Trumpove výroky boli namierené proti štyrom nebelošským členkám Snemovne reprezentantov Alexandrii Ocasiovej-Cortezovej, Rashide Tlaibovej, Ayanne Pressleyovej a Ilhan Omarovej, ktorá ako jediná prišla do USA ako utečenkyňa, keď mala 12 rokov. Ostatné tri kongresmanky sa narodili a vyrastali v Spojených štátoch. Ocasiová-Cortezová sa narodila v newyorskom obvode Bronx, približne 15 kilometrov od pôrodnice, kde prišiel na svet Donald Trump, napísala BBC.

Všetky štyri označili Trumpove výroky za rasistické a dostalo sa im podpory od členov Demokratickej strany. S kritikou prezidenta vystúpili aj niekoľkí republikánski kongresmani a senátori, avšak vrcholní predstavitelia Republikánskej strany zatiaľ mlčia.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v pondelok povedala, že demokrati v Snemovni iniciujú hlasovanie o rezolúcii, ktorá Trumpove víkendové tweety odsúdi.

"Tento víkend prezident prekonal aj svoje nízke normy, keď na adresu členiek Kongresu použil hanebné slová," uvádza sa v Pelosiovej vyhlásení s tým, že demokrati budú "na takéto nechutné útoky dôrazne reagovať", na čo vyzvala aj Republikánsku stranu.

Americký prezident v pondelok svoje útoky na štyri političky vystupňoval a obvinil ich, že nenávidia svoju vlasť.

"Ak ste nespokojné, ak sa neustále sťažujete, môžete odísť. Sú to podľa mňa ľudia, ktorí nenávidia našu vlasť. Pokiaľ ide o mňa, ak našu vlasť nenávidíte, ak tu nie ste spokojné, môžete odísť. A môžete ísť hneď. Neviem, komu by chýbali," povedal podľa BBC Trump na pondelňajšej tlačovej konferencii pred Bielym domom.