Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trumpovo sídlo v Karibiku sa nepredáva; zlacnili ho o vyše 11 miliónov

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Lukratívna nehnuteľnosť na pláži na karibskom ostrove Svätý Martin, ktorá nesie názov Le Chateau des Palmiers.


Washington 13. augusta (TASR) – Americký prezident Donald Trump sa od mája snaží predať svoje luxusné sídlo na karibskom ostrove Svätý Martin. Doteraz však nenašiel kupcu.

Cena bola pôvodne stanovená na 28 miliónov dolárov, čo bolo podľa zistení denníka Washington Post oveľa viac než cena podobných nehnuteľností na tomto ostrove.

"Štyria realitní agenti zo Svätého Martina nám povedali, že cena 28 miliónov dolárov vysoko prevyšuje sumy, ktoré predajcovia dostávajú za tie najexkluzívnejšie nehnuteľnosti na tomto karibskom ostrove, kde sa trh stále spamätáva z bankovej krízy v roku 2008. Agenti povedali, že majitelia najluxusnejších domov, ktoré sú teraz na trhu, si pýtajú 15 až 17 miliónov," napísali v máji noviny.

Teraz Washington Post zistil, že nehnuteľnosť zatiaľ nikto nekúpil a správcovia Trumpovho majetku cenu nedávno znížili na 16,9 milióna dolárov. Príslušná realitná agentúra a Trumpova organizácia, ktorú teraz riadia jeho synovia, sa k dôvodom zníženia ceny o takmer 40 percent odmietli pre denník vyjadriť.

Lukratívna nehnuteľnosť na pláži na karibskom ostrove Svätý Martin, ktorá nesie názov Le Chateau des Palmiers (Palmový zámok), patrí Donaldovi Trumpovi od roku 2013. Vtedy bola na trhu za 19,7 milióna dolárov, nie je však známe, koľko napokon Trump zaplatil. Zámok opísal ako "jedno z najnádhernejších sídiel na svete".

Podľa denníka Washington Post nie je známe, prečo sa Trump nehnuteľnosti vzdáva. Okrem toho, že sa mu páčila, mu totiž aj slušne zarábala. Podľa jeho daňových priznaní mu v uplynulých troch rokoch na prenájme vyniesla až tri milióny dolárov. Prenájom sídla stojí 6000 až 20.000 dolárov za noc podľa sezóny.

Sídlo ponúka dve niekoľkoizbové vily, rozsiahly park, vyhrievané bazény, fitnescentrum pod holým nebom, tenisový kurt, vonkajší bar a biliardové stoly. K pozemku patrí aj pláž s bielym pieskom. Vo vilách je neustále k dispozícii šéfkuchár a ochrankári.

Predaj tejto drahej a luxusnej nehnuteľnosti podľa Washington Post vyvoláva obavy z toho, že snahou kupca môže byť získanie vplyvu na prezidenta.