Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

T.SEDGWICK: Aj na Slovensku funguje ruská propaganda

Americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick hosťom v relácii CD Klub. Foto: Tablet.TV

Diplomatická misia na Slovensku bola fantastická skúsenosť, tvrdí odchádzajúci veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, ktorý bol hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub.

Bratislava 29. júna (TABLET.TV) – Svoju päťročnú diplomatickú misiu na Slovensku prišiel do štúdia TABLET.TV zhodnotiť Theodore Sedgwick, ktorý ju považuje za vrchol svojej doterajšej kariéry. V rozhovore s moderátorom Pavlom Demešom hodnotí úroveň vzťahov medzi Slovenskom a USA, ale dotknú sa aj rómskej otázky a spolunažívania menšín na Slovensku.

Rómska otázka Sedgwickovi v mnohom pripomína historickú skúsenosť Ameriky so začleňovaním afroamerickej komunity do spoločnosti. Podľa neho treba lepšie uchopiť vzdelávanie Rómov, pretože "ak dáte Rómom príležitosť, okamžite sa jej chopia".

V oblasti boja s korupciou sa udialo veľa pozitívnych zmien, ale stále je tu veľký priestor na zlepšenie, myslí si Sedgwick. Týka sa to najmä súdnictva – bežní ľudia podľa neho neuveria v reálne zmeny až do chvíle, keď zaplatí za korupčné správanie pobytom za mrežami nejaká "veľká ryba".

V rozhovore sa dotkli aj rastúceho anti-amerikanizmu na Slovensku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Rusko svojím správaním voči Ukrajine zásadným spôsobom porušilo medzinárodné právo, tvrdí odchádzajúci veľvyslanec, podľa ktorého však mnohí Slováci uverili ruskej propagande šíriacej sa na Slovensku.