Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V centre Tunisu sa chcel upáliť mladík

Mladý pouličný predavač sa pokúsil o upálenie v centre metropoly Tunis v utorok 12. marca 2013. Foto: TASR/AP Photo

Neznámeho horiaceho mladíka sa pokúšali uhasiť aj náhodní okoloidúci.

Tunis 12. marca (TASR) - Mladý muž sa dnes pokúsil o upálenie v centre metropoly Tunis. Zopakoval tak čin 26-ročného predavača Muhammada Búazízího, ktorého smrť v januári 2011 odštartovala v Tunisku revolúciu.

Do hasenia neznámeho horiaceho mladíka, ktorý sa dnes podpálil na hlavnej ulici tuniskej metropoly, sa ihneď pustili príslušníci bezpečnostných síl i náhodní okoloidúci. Zraneného muža následne previezli do nemocnice. Bližšie informácie o motívoch a okolnostiach jeho činu neboli bezprostredne známe.

Mladý pouličný predavač Muhammad Búazízí v roku 2010 odmietol zaplatiť úplatky inšpektorom, na čo mu zhabali tovar a zbili ho. Keď miestny guvernér odmietol vypočuť jeho sťažnosť, 17. decembra 2010 sa v meste Sídí Bú Zíd v zúfalstve polial benzínom a zapálil. Zomrel 5. januára 2011 na následky ťažkých popálenín.

Búazízího smrť podnietila vlnu masových protestov, ktoré viedli k pádu dlhoročného autoritárskeho prezidenta Zína Ábidína bin Alího. Tuniská revolúcia neskôr odštartovala vlnu podobných nepokojov i v ďalších krajinách arabského sveta.

Mladý pouličný predavač sa pokúsil o upálenie v centre metropoly Tunis v utorok 12. marca 2013.
Foto: TASR/AP Photo