Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tunisan zatknutý v Nemecku je spájaný s teroristickým útokom vo vlasti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa údajov zverejnených vyšetrovateľmi sa nemenovaný 36-ročný muž podieľal na plánovaní a uskutočnení uvedeného útoku, ktorého terčom bolo múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise.

Berlín 1. februára (TASR) - Tunisan, ktorého zatkli pri dnešných protiteroristických zásahoch v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, je vo svojej vlasti podozrivý z účasti na teroristickom útoku z marca 2015, keď džihádisti zastrelili v múzeu 21 zahraničných turistov a jedného policajta.

Podľa údajov zverejnených vyšetrovateľmi sa nemenovaný 36-ročný muž podieľal na plánovaní a uskutočnení uvedeného útoku, ktorého terčom bolo múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise. V Nemecku sa zdržiaval už v rokoch 2003-2013, druhýkrát prišiel v auguste 2015 ako žiadateľ o azyl, o rok neskôr ho však vo Frankfurte nad Mohanom zatkli, pretože si neodpykal celý trest uložený v roku 2008 za ublíženie na tele.

Tunisko následne požadovalo jeho vydanie v súvislosti s útokom na múzeum Bárdú, ako aj s udalosťou z marca 2016, keď džihádisti zaútočili na mesto Bin Kardán. Nemecké orgány ho však po vypršaní trestu v novembri 2016 prepustili na slobodu, keďže podľa prokuratúry Tunisko nedokázalo v 40-dňovej lehote predložiť požadované doklady. Až do dnešného zatknutia bol v Nemecku nepretržite sledovaný.

Krajinská prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom uviedla, že v skorých ranných hodinách bolo v Hesensku prehľadaných celkovo 54 objektov vrátane bytov, obchodných priestorov a mešít. Zásahom predchádzalo štyri mesiace trvajúce vyšetrovanie. Policajti sa zameriavali na 16 podozrivých osôb vo veku 16-46 rokov.

Zadržaný Tunisan, ktorý je označovaný za hlavného podozrivého, sa údajne venoval verbovaniu a pašovaniu v prospech organizácie Islamský štát (IS). Podľa vyšetrovateľov chcel vybudovať teroristickú sieť s cieľom spáchať útok v Nemecku, tento plán sa však podarilo zachytiť v skorom štádiu, keď táto skupina ešte nemala vyhliadnutý konkrétny terč.