Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tunisania dnes volia prezidenta, na výber majú 30 kandidátov

Ženy v Tunise prechádzajú pred múrom s volebnými plagátmi kandidátov dva dni pred prvým kolom prezidentských volieb. Foto: TASR/AP

Pozorovatelia predpokladajú, že rozhodovať sa bude medzi 87-ročným Bádžím Káidom as-Sabsím, Alího spojencom a ministrom vlády za jeho režimu, a prezidentom, ľudskoprávnym aktivistom Munsifom Marzúkím.

Tunis 23. novembra (TASR) - Tuniskí voliči dnes volia prezidenta krajiny. Ide o tretie voľby od zosadenia režimu Zína Ábidína bin Alího v roku 2011. O priazeň voličov sa uchádza 30 kandidátov, z toho jedna žena.

Pozorovatelia predpokladajú, že rozhodovať sa bude medzi 87-ročným Bádžím Káidom as-Sabsím, Alího spojencom a ministrom vlády za jeho režimu, a súčasným prezidentom, ľudskoprávnym aktivistom Munsifom Marzúkím. Prekvapiť však môže aj Hamma Hammami, ktorého ľavicová strana skončila v nedávnych parlamentných voľbách na štvrtom mieste a chce presadzovať radikálny koncept reforiem.

Tuniskí politickí analytici kritizovali prehnané sľuby kandidátov v predvolebnej kampani a upozorňovali, že väčšina z nich nie je v kompetencii prezidenta. Zdôrazňovali tiež, že v snahe zabrániť návratu diktatúry, na ktorú sa zmenil režim prezidenta Habíba Burghibu i bin Alího, nová ústava, schválená v januári tohto roku, výrazne obmedzila právomoci prezidenta.

Výsledok dnešných volieb však bude mať vplyv na rokovania o vytvorení vlády. Víťaz októbrových parlamentných volieb - strana Nidáa Túnis (Hlas Tuniska) -, ktorá porazila islamistickú stranu an-Nahda (Strana obnovy), totiž nemá v parlamente väčšinu a potrebuje partnerov do koalície. Dnešné voľby jej podľa pozorovateľov pomôžu vyhodnotiť vzťahy s politickými stranami.

Ak žiaden z kandidátov nezíska potrebný počet hlasov, 28. decembra sa uskutoční druhé kolo volieb.

Od revolúcie v roku 2011 prešlo Tunisko veľmi zložitým vývojom, ale v porovnaní s ostatnými štátmi, kde boli počas Arabskej jari zosadené nedemokratické režimy, si počína veľmi dobre, aj keď je nútené zápasiť s veľkými ekonomickými problémami. Voliči si však veľa sľubujú práve od parlamentných a prezidentských volieb, lebo očakávajú, že z nich vzíde stabilné vedenie krajiny s mandátom na päť rokov.