Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tuniská polícia rozložila bunku verbujúcu bojovníkov pre Islamský štát

Prívrženec Islamského štátu Foto: printscreen dailymail.co.uk

Tunisko bolo po tamojšej revolúcii považované za stabilnú krajinu, v poslednom čase je však čoraz viac vystavené hrozbám zo strany militantných islamistov.

Tunis 27. januára (TASR) - Tuniská polícia rozložila bunku extrémistov, ktorí verbovali bojovníkov pre zložky skupiny Islamský štát (IS) v Líbyi a Sýrii. Informovalo o tom dnes tuniské ministerstvo vnútra, ktorého vyhlásenie cituje agentúra Reuters.

"Protiteroristická jednotka našich špeciálnych síl rozložila bunku deviatich extrémistov v meste Bizerta, ktorí aktívne verbovali mladých ľudí, aby ich vysielali do problémových oblastí," uviedol rezort vnútra. Zadržaní sa podľa neho priznali, že vykonávali nábor pre zložky IS v Líbyi a Sýrii.

Tunisko bolo po tamojšej revolúcii v roku 2011 považované za stabilnú krajinu, v poslednom čase je však čoraz viac vystavené hrozbám zo strany militantných islamistov, ktorí útočia na bezpečnostné zložky a civilistov. V radoch IS a iných militantných skupín v Iraku a Sýrii bojuje aj niekoľko tisíc Tunisanov.

Po novembrovom samovražednom bombovom útoku v Tunise, pri ktorom zahynulo 12 príslušníkov prezidentskej stráže, vyhlásili v celom Tunisku výnimočný stav. Krajinou počas vlaňajška otriasli aj teroristické útoky na zahraničných turistov v Tunise a Súse, ku ktorým sa prihlásil IS.