Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tuniské zložky zadržali ďalšie osoby podozrivé z terorizmu

Ozbrojený policajt hliadkuje na pláži hotela Imperial Marhaba v letovisku Súsa (Sousse) v Tunisku 28. júna 2015. Pri piatkovom útoku v letovisku zahynulo 39 ľudí vrátane útočníka. Tunisko posilnilo po útoku bezpečnostné opatrenia. Vyčlenilo extra 1000 policajtov, ktorí pôsobia v turistických oblastiach, uviedol tuniský vysokopostavený bezpečnostný expert. Foto: TASR/AP

Ich zatknutie je výsledkom ďalšej vlny razií, ktoré policajné zložky uskutočnili na 70 miestach krajiny.

Tunis 22. júla (TASR) - Tuniské ministerstvo vnútra dnes informovalo, že v súvislosti s útokom v hotelovej časti mesta Súsa, pri ktorom zahynulo 38 ľudí, zadržali tuniské úrady ďalších 12 osôb podozrivých z napojenia na teroristické organizácie. Ich zatknutie je výsledkom ďalšej vlny razií, ktoré policajné zložky uskutočnili na 70 miestach krajiny.

Ako uviedla agentúra Sinchua, ministerstvo súčasne zverejnilo zoznam osôb podozrivých z terorizmu a požiadalo verejnosť, aby bezpečnostné orgány informovali o čomkoľvek podozrivom, čo si všimnú vo svojom okolí.

Operácie bezpečnostných zložiek v Tunisku sú reakciou na zhoršenú situáciu v krajine po útoku z 26. júna, ktorý sa odohral v blízkosti hotela Imperial v Súse a prišlo pri ňom o život 38 ľudí, väčšinou turistov z cudziny. Ďalších 38 ľudí bolo pri útoku zranených.

Páchateľa útoku, ktorého zastrelili bezpečnostné zložky, identifikovali ako Sajfuddína Rizkího, mladého študenta univerzity v meste Kairawán, považovanom za jedno z centier saláfistov v Tunisku.

K útoku sa prihlásila líbyjská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorá páchateľovi dala pseudonym abú Jahjá Kairawání, informovala skupina SITE, monitorujúca aktivity islamských extrémistov na internete.

Sinchua s odvolaním sa na miestnu tlač píše, že hlavný organizátor teroristického útoku, ktorý sa na jar odohral v múzeu Bárdú (Bardo) v tuniskom hlavnom meste, i streľby v Súse sa teraz nachádza v Líbyi. Oba útoky zasadili ranu cestovnému ruchu, ktorý je pre Tunisko významným zdrojom príjmov.