Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tunisko predĺžilo výnimočný stav o ďalší mesiac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas výnimočného stavu disponujú hlava štátu i armáda väčšími právomocami.


Tunis 21. februára (TASR) - Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí predĺžil dnes o ďalší mesiac výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený vlani v novembri po samovražednom útoku islamistov na vojenský autobus v Tunise. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu tuniskej vlády.

Počas výnimočného stavu disponujú hlava štátu i armáda väčšími právomocami. Úrady majú napríklad právo obmedzovať prácu médií a zakazovať štrajky a verejné zhromaždenia, ktoré by mohli narušiť verejný poriadok.

Pri samovražednom bombovom útoku zahynulo 24. novembra v hlavnom meste Tunis 12 príslušníkov prezidentskej stráže a páchateľ. K činu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Išlo o tretí veľký útok militantných islamistov v Tunisku v roku 2015.

Pri masakre v múzeu Bárdú (Bardo) v metropole Tunis z marca 2015 mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli potom nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.