Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Tuniská prokuratúra žiada pre exprezidenta bina Alího trest smrti

Demonštranti pália obrazy tuniského exprezidenta Zína Ábidína bin Alího. Foto: TASR/AP

Bin Alího, ktorý vlani v januári pred povstaním unikol do Saudskej Arábie, už odsúdili na desaťročia väzenia pre rôzne obvinenia od korupcie po mučenie.

Tunis 24. mája (TASR) - Tuniský vojenský prokurátor v stredu požiadal o vynesenie trestu smrti v neprítomnosti nad zvrhnutým prezidentom Zínom Ábidínom bin Alím.

Má ísť o trest za jeho údajnú úlohu pri zabití demonštrantov v tuniských mestách, kde sa protestmi začala tzv. Arabská jar.

Bin Alího, ktorý vlani v januári pred povstaním unikol do Saudskej Arábie, už odsúdili na desaťročia väzenia pre rôzne obvinenia od korupcie po mučenie. Zatiaľ ho však nesúdili pre nijaké obvinenia, zahŕňajúce hrdelný trest, ktorý sa v Tunisku vykonáva len zriedka.

Štátna tlačová agentúra TAP uviedla, že prokurátor v západnom meste Kef požiadal o najvyšší trest aj pre ďalších obvinených zo smrti demonštrantov v mestách Kasserine, Tala, Kairouan a Tajrouine.

Viac ako 300 ľudí bolo zabitých a mnoho ďalších zranených počas povstania, ktoré zvrhlo bin Alího a vyvolalo protestné hnutia v celom arabskom regióne.

Za zabitie demonštranta odsúdili dosiaľ dvoch policajtov, ale žiadneho vedúceho predstaviteľa, čo vyvoláva medzi rodinami obetí veľký hnev, uviedla agentúra Reuters.