Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Prestrelka v tuniskom letovisku: Počet obetí stúpol už na 37

Na snímke ošetrovanie zranenej ženy po teroristickom útoku na pláži v hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015. Foto: TASR/AP

Pri útoku zahynuli aj viacerí európski turisti. Ministerstvo zahraničných vecí SR preveruje, či sú medzi obeťami útoku aj Slováci.

Tunis 26. júna (TASR) - Ministerstvá zahraničných vecí Británie a Írskej republiky dnes večer potvrdili, že medzi obeťami dnešného teroristického útoku na turistov v Tunisku sú najmenej piati britskí občania a jedna Írka.


Obete z Európy

Nemecký rezort diplomacie síce obete z tejto krajiny síce nepotvrdil, avšak na rozdiel od predchádzajúcich informácií vyjadril obavy, že medzi zavraždenými budú aj Nemci. Ich počet však predbežne nie je známy.

Korigované údaje z dejiska útoku hovoria o tom, že pri ňom prišlo o život najmenej 37 ľudí, medzi ktorými by mali byť nielen Briti a Írka, ale aj Belgičania, Nemci a Tunisania.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií spravodajcu francúzskeho denníka Le Monde by medzi obeťami mali byť aj občania Nórska a Ukrajiny.



Ruská federácia potvrdila, že jedna občianka krajiny je medzi celkove 36 osobami, ktoré vyviazli pri streľbe so zraneniami. Sú medzi nimi najmenej deviati hoteloví hostia a štyria zamestnanci hotela Imperial Marhaba.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo zatiaľ najmenej štyroch zranených z tejto krajiny.

K útoku došlo práve na pláži pri tomto hotelovom zariadení, na ktorú sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal páliť po turistoch zo zbrane, ktorú ukrýval predtým pod slnečníkom. Bol vraj úplne nenápadný, pôsobil ako jeden z turistov, mal na sebe šortky.



Tento útočník prišiel pri zásahu bezpečnostných zložiek o život. Identifikovali ho podľa internetového portálu Tunisia Live ako 23-ročného študenta letectva Sajfaddína Jakubího. Mladík doteraz nebol známy miestnej polícii. Pochádzal z regiónu v okolí pre moslimov svätého mesta Kajruván, uviedol už skôr štátny tajomník Rafík Šalí vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Mosaique FM.

O účasti prípadného druhého atentátnika prichádzajú z Tuniska rozporuplné informácie, pôvodná hovorila o rozsiahlej policajnej akcii, ktorej cieľom je zadržať druhého z páchateľov, ďalšia o tom, že zlikvidovaný útočník bol jediným páchateľom a tá ostatná o zadržaní druhého z útočníkov bez ďalších podrobností.

Španielska hotelová sieť, ktorej inkriminované zariadení patrí, vyjadrila poľutovanie nad incidentom a sústrasť všetkým pozostalým.

Španielsko i Taliansko dnes v reakcii na najnovšiu vlnu teroristických zločinov výrazne zvýšili pohotovosť bezpečnostných zložiek na svojom území.

Rana pre turizmus

Tunisko sa v posledných týždňoch snažilo prilákať turistov po tom, ako ranu cestovnému ruchu zasadil útok z 18. marca, pri ktorom dvojica islamistov vyzbrojená samopalmi kalašnikov zaútočila na vyhľadávané múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise. O život prišlo 21 turistov, prevažne z Nemecka, Poľska, Španielska a Talianska, ako aj jeden policajt.

Ako sa podľa tlačovej agentúry AP domnieva expert na terorizmus Alexander Meleagrou-Hitchins z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie pri King's College v Londýne, dnešný útok v Tunisku bol zrejme pokusom o destabilizáciu tamojšej ekonomiky, ale aj politickej situácie v neposlednej rade poškodením cestovného ruchu krajiny podobne, ako to bolo už v minulosti v prípade Egypta alebo Kene.



Cestovné kancelárie vo viacerých európskych krajinách, vrátane ČR, Nemecka či Rakúska, ponúkajú svojim klientom v reakcii na útok v Tunisku bezplatné stornovanie alebo výmenu pobytových zájazdov do tejto krajiny.

Pre Slovákov letí vládny špeciál

Pre slovenských turistov v Tunisku, ktorí sa budú chcieť predčasne vrátiť z dovolenky domov, odletí v priebehu niekoľkých hodín vládny špeciál TU 154. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Útok, ku ktorému sa zatiaľ oficiálne nikto neprihlásil, vyvolal ostré odsúdenie popredných svetových politikov.

MZV: Odsudzuje teroristické útoky, ktoré sa dnes stali vo svete

Ministerstvo zahraničných vecí SR odsudzuje dnešné teroristické útoky na turistov v Tunisku, šiitsku mešitu v Kuvajte, mierové sily Africkej únie v Somálsku, ako aj útok na továreň s plynom v juhofrancúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier. MZV zároveň vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým obetí týchto útokov. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Peter Stano.

"Napriek piatku, islamskému dňu modlitieb, a napriek posvätnému mesiacu ramadán sa bezcitní cynici dopúšťajú krutých násilností a skrývajú sa pri tom za náboženstvo," uvádza vo svojom stanovisku slovenský rezort diplomacie. Ak bolo cieľom vystrašiť mierumilovnú verejnosť, verí, že sa to teroristom a "nositeľom zvrátených ideológií" nepodarí a príslušné orgány sa s nimi čo najskôr vyrovnajú. "Slovensko ako člen Európskej únie bude štátne orgány postihnutých krajín v tejto neľahkej úlohe podporovať," podotklo ministerstvo.
.

Na snímke jedna z obetí na lehátku po teroristickom útoku na pláži v hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP
.

Dnešné teroristické útoky dôrazne odsúdili OSN i Biely dom


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil útoky, ku ktorým došlo dnes v Tunisku, v Kuvajte a vo Francúzsku, a vyzval na spravodlivé potrestanie ich páchateľov, napísala agentúra Reuters.

Pan Ki-mun taktiež uviedol, že dnešné teroristické útoky len posilnili odhodlanie Organizácie Spojených národov v ich boji proti extrémizmu.

"Tieto ohavné útoky neoslabia, ale naopak posilnia odhodlanie OSN pomôcť poraziť tých, ktorí sú pripravení vraždiť, ničiť a vyhladiť ľudský pokrok a kultúru," povedal hovorca OSN Farhán Hak.

Teroristické útoky v troch krajinách odsúdil aj Biely dom. "Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú dnešné teroristické útoky vo Francúzsku, Kuvajte a Tunisku. V našich myšlienkach a modlitbách sme s obeťami týchto ohavných útokov a ich blízkymi vo všetkých troch krajinách," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
V letovisku neďaleko tuniského mesta Súsa zavraždili dnes islamskí militanti najmenej 28 ľudí a najmenej 25 životov si vyžiadal aj samovražedný bombový útok na šiitskú mešitu v Kuvajte.

V továrni neďaleko francúzskeho mesta Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo jedného zo zamestnancov podniku a v jeho blízkosti dve zástavy - jedna biela a jedna čierna - s nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne.
.
Na snímke ošetrovanie zranenej ženy po teroristickom útoku na pláži v hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke jedna z obetí po teroristickom útoku blízko pláže pri hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke obete po teroristickom útoku blízko pláže pri hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke policajt kráča okolo jednej z obetí po teroristickom útoku blízko pláže pri hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke ošetrovanie zranenej ženy po teroristickom útoku na pláži v hoteli Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP