Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tuniský islamista odhalený v nemeckom Kolíne chcel utiecť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Džihádisticky motivovaný Severoafričan, ktorý si objednal 1000 semienok ricínu obyčajného a chemikáliu, s pomocou ktorej sa dá získavať jed, si kúpil viacero vecí potrebných na úteku.

Kolín nad Rýnom 4. júla (TASR) - Tunisan Sajfalláh Hammámí (29), ktorého nemecké bezpečnostné zložky odhalili ako výrobcu prudko jedovatého ricínu a zadržali v Kolíne nad Rýnom, sa pripravoval už zrejme aj na prípadný útek z dejiska možného biologického teroristického útoku.

Džihádisticky motivovaný Severoafričan, ktorý prišiel do Nemecka v roku 2016 a ktorý upriamil pozornosť na seba internetovými nákupmi, keď si objednal 1000 semienok ricínu obyčajného a chemikáliu, s pomocou ktorej sa dá zo semien získavať jed, si kúpil už aj viacero vecí potrebných na úteku vrátane "spacáku".

Vyplýva to zo správy, ktorú krajinský minister vnútra z nemeckého Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul predloží vo štvrtok na zasadaní tamojšieho parlamentného výboru pre vnútro.

V materiáli, o ktorého obsahu informoval v stredu Západonemecký rozhlas, sa konštatuje, že v tomto prípade išlo o prvý známy prípad, keď islamista vyrábal v Nemecku biologické zbrane.

V prípade takéhoto útoku, ako nedávno konštatoval najvyšší predstaviteľ Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassen, mohli zomrieť stovky ľudí.

Muž, o ktorého prípadných komplicoch zatiaľ nie je nič známe, čelí vyšetrovaniu pre dôvodné podozrenie z výroby biologických zbraní, ako aj pre podozrenie z prípravy ťažkého štát ohrozujúceho násilného činu, čo je v Nemecku termín používaný v prípade teroristických útokov.

Nemecká generálna prokuratúra ráta s povolaním Tunisana na zodpovednosť v spolkovej republike, aj keď nevylučuje jeho deportáciu po vynesení rozsudku.