Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tuniský premiér vymenoval 12 nových členov vlády

Na snímke tuniský premiér Habíb Síd. Foto: TASR/AP

Vymenovanie nových členov vlády sa uskutočnilo bez udania dôvodu.

Tunis 7. januára (TASR) - Tuniský premiér Habíb Síd vymenoval v stredu 12 nových ministrov, napísala dnes agentúra Reuters. Stalo sa tak v rámci obnovy svojho vládneho kabinetu, od ktorej si sľubuje posilnenie efektivity vlády v boji proti aktivitám džihádistov a posilnenie ekonomiky.

V Tunisku stále platí výnimočný stav po novembrovom útoku samovražedného atentátnika extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) na príslušníkov prezidentskej ochranky. Tomuto incidentu predchádzali dva útoky islamských militantov na zahraničných turistov, ktoré výrazne poškodili hospodárstvo tejto krajiny.

Síd medzi inými vymenil šéfov rezortov vnútra, spravodlivosti či zahraničných vecí. Vymenovanie nových členov vlády sa uskutočnilo bez udania dôvodu. Premiér však koncom vlaňajška avizoval zmeny na ministerských pozíciách za účelom zvýšenia efektivity svojej vlády.

Tunisko prežíva náročné obdobie prechodu k demokracii, za čo bolo vlani v októbri ocenené aj Nobelovou cenou mieru. Krajina však čelí opakovaným prienikom ozbrojených teroristických skupín z Líbye a Alžírska a zápasí aj s vlastnými zradikalizovanými islamistami.