Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Turci si predvolali nemeckého chargé d'affaires kvôli výrokom šéfa BND

Na archívnej snímke turecký duchovný Fethullah Gülen. Foto: TASR/AP

Šéf Spolkovej spravodajskej služby v rozhovore pre Der Spiegel netajil pochybnosti o tom, že za zmareným pučom z júla 2016 v Turecku bolo hnutie kazateľa Gülena.

Ankara 21. marca (TASR) - Chargé d'affaires nemeckého veľvyslanectva v Turecku predvolali dnes na ministerstvo zahraničných vecí v Ankare, a to v súvislosti s výrokmi šéfa nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruna Kahla. Ten v rozhovore pre spravodajský týždenník Der Spiegel netajil pochybnosti o tom, že za zmareným pučom z júla 2016 v Turecku bolo hnutie kazateľa Fethullaha Gülena.

Podľa tureckého ministerstva zahraničných vecí svedčia tieto slová o "tolerantnom" a "ochrannom" postoji Nemecka k spomínanému hnutiu, ktoré turecké vedenie viní zo zodpovednosti za pokus o štátny prevrat z vlaňajšieho 15. júla.

Turecké vládne zdroje navyše obviňujú nemeckú stranu, že poskytla útočisko stovkám stúpencov Gülena. Súčasne zdôraznili, že všetky dôkazy vrátane výpovedí pučistov sú dostupné a že z nich jasne vyplývajú kontakty s týmto hnutím. Zároveň pripomenuli, že verejne dostupná je taktiež komunikácia medzi sprisahancami pred zmareným pokusom o puč i počas neho.

V podobnom duchu sa na adresu Berlína vyjadril už v nedeľu Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.