Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turci znova bombardovali kurdské ciele v severnom Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spolu 12 tureckých stíhačiek typu F-16 a F-4 podniklo vzdušné útoky v táboroch v oblastiach Hakkurk, Haftanin, Avašin a Basyan.

Ankara 24. marca (TASR) - Turecké bojové lietadlá zasiahli a zničili v stredu večer ciele militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v ich táboroch v severnom Iraku. Oznámili to dnes turecké ozbrojené zložky, ktoré citovala agentúra Reuters.

Spolu 12 tureckých stíhačiek typu F-16 a F-4 podniklo vzdušné útoky v stredu o 21.00 h miestneho času (20.00 SEČ) v táboroch v oblastiach Hakkurk, Haftanin, Avašin a Basyan. Turci tam podľa citovaného vyhlásenia zbombardovali 11 kurdských cieľov vrátane muničných skladov, bunkrov a skrýši.

Agentúra AP pripomenula, že to bol už tretia podobná letecká operácia tureckej armády od útoku v Ankare, pri ktorom 13. marca zomrelo 38 ľudí. K incidentu sa prihlásila odnož PKK, militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Krehké prímerie medzi vládou a militantnou PKK zlyhalo vlani v júli. Obnovené násilnosti si od tohto dátumu vyžiadali na oboch stranách vyše 300 obetí. Turecko spolu so svojimi spojencami považuje PKK za teroristickú organizáciu a pôsobenie tejto skupiny je v krajine zakázané.