Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Turčynov: Správa, že boeing zostrelila ukrajinská raketa, je fake news

Oleksandr Turčynov. Foto: TASR/AP

Turčynov reagoval na vyhlásenie generálporučíka Nikolaja Paršina, šéfa raketového a delostreleckého oddelenia na ministerstve obrany.

Kyjev/Moskva 17. septembra (TASR) - Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Turčynov odmietol v pondelok tvrdenie Ruska, že raketa, ktorou bolo v roku 2014 nad Donbasom zostrelené lietadlo typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti, bola z arzenálu ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra Interfax.

Vyhlásenie "o údajnej ukrajinskej stope" je podľa Turčynova "len ďalšou nepodarenou fake news z Kremľa", ktorý chce takto "zakryť svoj zločin dokázaný oficiálnym vyšetrovaním i nezávislou skupinou odborníkov".

Turčynov reagoval na vyhlásenie generálporučíka Nikolaja Paršina, šéfa raketového a delostreleckého oddelenia na ministerstve obrany, ktorý v pondelok novinárom povedal, že armáda preštudovala archívy vo výskumnom centre, ktoré vyrábalo rakety Buk.

Konštatoval, že predmetnú raketu vyrobili v meste Dolgoprudnyj pri Moskve v roku 1986 a v tom istom roku previezli k vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorú nikdy - podľa poznatkov Ruska - neopustila.

Hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov tiež pripomenul vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov, ktorí popreli, že by sa separatisti zmocnili nejakej z ukrajinských rakiet Buk.

Konašenkov sa vyjadril aj k videám prezentovaným Spoločným vyšetrovacím tímom (JIT) pozostávajúcim z expertov z viacerých štátov, ktoré ukazovali presun raketového systému Buk z Ruska na Ukrajinu. Ruskí experti podľa neho videá podrobne preskúmali a prišli k záveru, že boli vyfabrikované, uvádza agentúra TASS.

Agentúra AP pripomína, že lietadlo zostrelila raketa sovietskej výroby nad povstalcami ovládanou východnou Ukrajinou v júli 2014, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Holandsko a Austrália oznámili v máji, že podľa nich raketu previezli na Ukrajinu z vojenskej jednotky v ruskom meste Kursk. Rusko rezolútne popiera svoju účasť.