Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecká armáda obvinila kurdských povstalcov z ďalšieho útoku

Foto: TASR/AP

Tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na vojenské zdroje dnes informovala, že zodpovednosť za výbuch nesú kurdskí povstalci.

Ankara 30. septembra (TASR) - Život jedného príslušníka domobrany a zranenia dvoch tureckých vojakov si vyžiadal výbuch míny nastraženej pri diaľnici v provincii Širnak na juhovýchode Turecka. Tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na vojenské zdroje dnes informovala, že zodpovednosť za výbuch nesú kurdskí povstalci.

Boje medzi PKK a vládnymi bezpečnostnými zložkami sa obnovili vlani, keď stroskotalo prímerie. Turecké sily následne spustili na juhovýchode krajiny ofenzívu proti PKK.

Vzdušné sily okrem toho pravidelne bombardujú pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan. Tieto násilnosti si vyžiadali životy už vyše 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek. Zahynuli aj tisíce ozbrojencov PKK a podľa ľudskoprávnych aktivistov i stovky civilistov.

PKK spustila separatistické povstanie v roku 1984, konflikt si vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch. Túto skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií zaradené okrem Turecka aj Európska únia a USA.