Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Turecká armáda ukončila operáciu Štít Eufratu na severe Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Turecko spustilo operáciu Štít Eufratu 24. augusta 2016 s cieľom vyčistiť hranicu so Sýriou od militantov z Islamského štátu a sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD)

Ankara 29. marca (TASR) - Turecká armáda úspešne zavŕšila operáciu Štít Eufratu na severe Sýrie. Podľa ruskej televízie RT to dnes oznámila turecká Rada národnej bezpečnosti.

Informáciu potvrdil aj turecký premiér Binali Yildirim, ktorý však zároveň oznámil, že operácie budú pokračovať, avšak pod iným názvom.

"Operácia Štít Eufratu, ktorá sa začala s cieľom zaistiť národnú bezpečnosť, zabrániť hrozbe Islamského štátu a navrátiť sýrskych utečencov do ich domovov, bola úspešne ukončená," uviedla vo vyhlásení Rada národnej bezpečnosti. Na jej zasadaní bol prítomný aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Oznámenie o ukončení operácie prišlo deň predtým, ako sa Erdogan stretne v Ankare s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom. Okrem iného majú diskutovať o operácii na dobytie mesta Rakka, bašty IS v Sýrii.

Vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou boli v poslednej dobe napäté v dôsledku americkej podpory sýrskych Kurdov, ktorých šéf Bieleho domu Donald Trump označil za najúčinnejšie sily proti IS.

Turecko spustilo operáciu Štít Eufratu 24. augusta 2016 s cieľom vyčistiť hranicu so Sýriou od militantov z Islamského štátu a sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD). Obe organizácie považuje Ankara za teroristické. V rámci operácie Turecko podporovalo Slobodnú sýrsku armádu (FSA), uviedla RT.

Sýrska vláda označila prítomnosť tureckej armády v krajine za "akt agresie" a vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby donútila Turecko stiahnuť "invázne sily".