Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecká armáda útočila na pozície PKK v severnom Iraku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi zničenými objektmi boli okrem iných bunker a zbrojný sklad PKK, ktorá je už desaťročia v ozbrojenom konflikte s tureckým štátom a hlavné sídlo má práve v horách v severnom Iraku.

Istanbul 15. marca (TASR) - Turecké vzdušné sily opätovne útočili na pozície povstaleckej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku. Ako vo štvrtok oznámila turecká armáda, pri náletoch z predošlého dňa zničili celkovo osem cieľov.

Medzi zničenými objektmi boli okrem iných bunker a zbrojný sklad PKK, ktorá je už desaťročia v ozbrojenom konflikte s tureckým štátom a hlavné sídlo má práve v horách v severnom Iraku. Turecké vojenské lietadlá tam útočili aj minulý víkend, keď podľa armády zničili najmenej 18 pozícii kurdských militantov.

V susednej Sýrii turecké ozbrojené sily vedú od 20. januára v oblasti Afrín ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov, známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Ankara túto skupinu označuje za odnož PKK.

Pri tejto operácii - nazývanej Olivová ratolesť - začali turecké jednotky obliehať severosýrske mesto Afrín, ovládané skupinou YPG. Turecká vláda avizovala, že po ofenzíve proti YPG v Sýrii mieni spoločne s irackou armádou uskutočniť operáciu proti PKK v severnom Iraku.