Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecká armáda začala pri hraniciach so Sýriou tankové cvičenia

Manévre sa konajú po tom, ako turecká armáda opakovane vyslala k sýrskym hraniciam svoje jednotky v dôsledku rastúceho násilia v 17-mesačnom povstaní proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Istanbul 1. augusta (TASR) - Turecká armáda začala dnes neďaleko hraníc so Sýriou tankové cvičenia, ktoré poukazujú na znepokojenie Turecka nad bezpečnosťou v pohraničnom regióne. Informovala o tom dnes agentúra Reuters na základe správ tureckých médií.

Manévre sa konajú po tom, ako turecká armáda opakovane vyslala k sýrskym hraniciam svoje jednotky v dôsledku rastúceho násilia v 17-mesačnom povstaní proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Nič však nenaznačuje, že by sa turecké sily chystali hranicu prekročiť.

Na cvičeniach v okrese Nusaybin v provincii Mardin sa len dva kilometre od hraníc zúčastňuje približne 25 tankov, uviedla tlačová agentúra Anatólia. Cvičenia by podľa tohto zdroja mali trvať niekoľko dní. Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

S tureckým mestom Nusaybin susedí priamo na hranici sýrske mesto Kámišlí. Ankara je znepokojená správami, že kurdské skupiny spojené s militantmi Strany kurdských pracujúcich (PKK) majú pod kontrolou kurdské oblasti v severnej Sýrii.

Turecko varovalo, že útok kurdských militantov zo severnej Sýrie by mohol byť dôvodom zásahu tureckej armády, ktorá opakovane bombardovala a vyslala jednotky do kurdských oblastí severného Iraku, kde má PKK tábory.

Vojenské manévre prišli v čase intenzívnych zrážok medzi tureckou armádou a bojovníkmi PKK východne pri meste Šemdinli, v hornatej oblasti pri hraniciach s Irakom a Iránom. Podľa mediálnych informácií zabili pri nich za posledný týždeň 40 militantov. Dnes pri inej prestrelke s bojovníkmi PKK, v provincii Diyarbakir, zahynuli dvaja vojaci.