Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecká opozícia napadla zrušenie poslaneckej imunity na ústavnom súde

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Strana kurdských pracujúcich hrozí, že ak neuspeje so sťažnosťou na tureckom ústavnom súde, obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva.

Ankara 26. mája (TASR) - Turecká prokurdská opozícia napadla dnes na ústavnom súde kontroverzne vnímanú legislatívu, ktorá má umožniť hromadné zrušenie poslaneckej imunity. Informovala o tom agentúra DPA.

Parlament schválil príslušnú novelu ústavy minulý týždeň. Na jej základe by mala prísť o imunitu pred trestným stíhaním viac ako štvrtina z 550 tureckých zákonodarcov vrátane takmer všetkých poslancov Ľudovodemokratickej strany (HDP).

Podľa kritikov ide o účelové vládne opatrenie zamerané na likvidáciu tejto vplyvnej opozičnej strany. Novela zatiaľ nevstúpila do platnosti; stane sa tak až po jej publikovaní v oficiálnom vestníku.

Ak k tomu dôjde, imunitu zrejme stratí 148 poslancov zo všetkých štyroch parlamentných strán, ktorí už čelia policajnému vyšetrovaniu. Najviac poškodená by však bola HDP, keďže opatrenie by postihlo až 53 z 59 jej zákonodarcov.

Strana preto hrozí, že ak neuspeje so sťažnosťou na tureckom ústavnom súde, obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP z napojenia na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Predstavitelia HDP však akúkoľvek spojitosť s kurdskými separatistami odmietajú.