Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia identifikovala samovražedného útočníka z Istanbulu

Forenzní experti sú v centre tureckého mesta Istanbul, kde vybuchla nálož, ktorú údajne odpálil samovražedný útočník v sobotu 19. marca 2016. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že Mehmet Öztürk bol členom v extrémistickej organizácie Islamský štát.

Istanbul 20 marca (TASR) - Samovražedného útočníka, ktorý zabil v sobotu v centre Istanbulu štyroch ľudí, identifikovala dnes turecká polícia ako Mehmeta Öztürka, podozrivého z členstva v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Na svojej internetovej stránke o tom informoval denník Hürriyet.

Po sobotňajšom samovražednom útoku na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi) v centre Istanbulu zatkla polícia aj Öztürkovho otca a brata.



Öztürk sa narodil v roku 1992 v meste Gaziantep v tureckom regióne Juhovýchodná Anatólia, ležiacom na hraniciach so Sýriou, a bol hľadaný pre podozrenie z členstva v takzvanom Islamskom štáte. Jeho totožnosť sa podarilo stanoviť na základe vzoriek DNA odobraných jeho príbuzným.

Öztürkov otec údajne uviedol, že muž na videozázname zo sobotňajšieho útoku v Istanbule sa podobá na jeho syna, ktorý údajne pred časom zmizol v Sýrii, ale pred nedávnom sa objavili správy, že sa zdržiava v Istanbule.

Polícia sa v pátraní po strojcoch útoku v Istanbule zamerala na dvoch údajných členov IS; jedným z nich bol Savaš Yildiz, po ktorom je v súvislosti s jeho predpokladaným členstvom v IS v Turecku vyhlásené pátranie; druhým bol práve Öztürk, ktorý sa objavil na zázname z bezpečnostnej kamery zachytávajúcom sobotňajší výbuch v Istanbule.

Samovražedný útok na istanbulskej Triede nezávislosti si dokopy vyžiadal životy piatich ľudí, medzi ktorými sú traja Izraelčania, jeden Iránec a samotný útočník. Ďalších 37 ľudí utrpelo pri útoku zranenia.

Turecko čelí nebývalej vlne teroristických útokov. Sobotňajší samovražedný útok sa stal šesť dní po podobnom čine, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo 37 ľudí.

V polovici februára vybuchlo na rušnej križovatke v centre Ankary v blízkosti armádneho konvoja auto s nastraženou výbušninou, pričom zahynulo 30 ľudí. K tomuto činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá sa odštiepila od PKK. V januári si útok v Istanbule, pripisovaný IS, vyžiadal životy 12 nemeckých turistov.