Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Protesty na istanbulskom námestí Taksim slabnú

Pohľad na námestie Taksim po nepokojoch 2. júna 2013 v Istanbule Foto: TASR/AP

Demonštrácie vyvolal hnev na násilný policajný zásah proti pokojnému protestu zástancov životného prostredia na istanbulskom námestí Taksim a následne sa rozšírili aj do iných miest Turecka.

Ankara 2. júna (TASR) - Protesty v Istanbule a viacerých ďalších tureckých mestách sa po niekoľkých dňoch prudkých zrážok s políciou, ktorá predtým slzotvorným plynom a vodnými delami rozohnala pokojné zhromaždenie, už podľa všetkého utišujú, píše agentúra AP.

Súkromná tlačová agentúra Dogan dnes uviedla, že na hlavnom istanbulskom námestí Taksim, ktoré bolo dejiskom najväčšej a najdivokejšej protivládnej demonštrácie v Turecku za posledné roky, zostalo ešte niekoľko stoviek demonštrantov.

Vytrvalá skupina zapálila počas svojej celonočnej stráže vatru a skandovala protivládne heslá - keď sa však spustil dážď, mnohí poodchádzali.

V hlavnom meste Ankara podľa denníka Hürriyet v noci tisíce demonštrantov búchaním do panvíc a hrncov a pískaním žiadali odstúpenie vlády premiéra Tayyipa Erdogana, a to nielen kvôli istanbulskej kauze, ale aj kvôli celkovému štýlu súčasnej politiky.



Demonštrácie vyvolal hnev na násilný policajný zásah proti pokojnému protestu zástancov životného prostredia na istanbulskom námestí Taksim a následne sa rozšírili aj do iných miest Turecka. Vládne zdroje uviedli, že počas protestov bolo zadržaných okolo 1000 osôb. V potýčkach s políciou utrpeli zranenia ďalšie stovky ľudí.

Príčinou ľudovej nespokojnosti sú kontroverzné vládne plány na prestavbu parku Gezi na okraji námestia Taksim v európskej časti Istanbulu. Vládne orgány zdôvodňujú, že cieľom je odbremeniť mestské magistrály v okolí od automobilovej dopravy a v obľúbenom parku postaviť nákupné centrum.

Podľa architektonického projektu by mal byť najmenší istanbulský mestský park Gezi nahradený rekonštrukciou vojenských kasární z čias Osmanskej ríše - zbúraných v roku 1940 -, v ktorých by teraz malo byť nákupné centrum. O zastavení tohto projektu už rozhodol aj jeden z istanbulských súdov. Vláda napriek tomu, ako potvrdil aj premiér Recept Tayyip Erdogan, bude presadzovať svoje plány.

Turecký denník Hürriyet už medzičasom informoval, že viacero známych značiek odstúpilo od zmlúv na prenájom priestorov v obchodnom centre práve vzhľadom na odmietavú reakciu verejnosti na vládny zámer. V obchodnom centre tak nebude zastúpená značka Silk & Cashmere, Herry, či Boyner.