Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Expert: Strelec z istanbulského nočného klubu je vycvičený zabijak

Na zábere zo selfie videa údajný útočník, ktorý mal v Istanbule počas silvestrovskej noci odpáliť bombu. Pri útoku zomrelo 39 ľudí. Foto: screenshot/YouTube

Strelec mal bojovať po boku militantov IS v Sýrii. V súvislosti s novoročným útokom zatkli na letisku v Istanbule dvoch cudzincov.

Istanbul 3. januára (TASR/Tablet.TV) - Turecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostných odborníkov dnes uviedli, že muž, ktorý v istanbulskom nočnom klube zabil na silvestrovskej párty 39 ľudí, ďalších takmer 70 zranil a z miesta činu ušiel, je vysoko profesionálny zabijak.

V angličtine vychádzajúci denník Daily News citoval tureckého experta na boj proti terorizmu Abdullaha Agara - podľa neho spôsob, akým atentátnik počas útoku postupoval, ukazuje, že "je určite zabijak a pravdepodobne strieľal do ľudí už predtým".

Agar podľa denníka povedal, že "útočník je odhodlaný, lojálny, praktický, chladnokrvný znalec a vie, ako dosiahnuť svoj cieľ... pravdepodobne strieľal zo zbrane v skutočných oblastiach konfliktov".

Útočník z istanbulského nočného klubu Reina, ozbrojený zbraňou s dlhou hlavňou, zabil v nedeľu 1. januára v skorých ranných hodinách najprv policajta a civilistu pred klubom, potom vtrhol dnu a pálil na viacerých ľudí. Podľa odhadu ich tam bolo okolo 600.

Hürriyet: Strelec z tureckého klubu bojoval po boku militantov IS v Sýrii



Útočník prišiel do nočného klubu v Istanbule so strelnou zbraňou s dlhou hlavňou. V prvých hodinách Nového roka najprv zastrelil policajta a civilistu pred klubom, potom vtrhol dovnútra a pálil na niektorých z približne 600 návštevníkov.

Klub Reina často navštevovali miestne celebrity vrátane spevákov, hercov a športovcov.

Ľudia odchádzajú z miesta útoku v miestnom nočnom klube v Istanbule, v pozadí autá záchranárov. Zranených je asi 30 ľudí, 1.1.2017.
Foto: TASR AP


Niektoré médiá v pondelok uviedli s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje, že páchateľ pochádza zrejme z krajiny v strednej Ázii a možno patril do tej istej teroristickej bunky, ktorá v júni zaútočila na Atatürkovom letisku v Istanbule, kde zabila 45 ľudí.

Noviny Habertürk napísali, že hľadaný muž je podľa dostupných informácií príslušníkom moslimskej menšiny Ujgurov v Číne. Noviny dodali, že v novembri 2016 pricestoval do tureckého mesta Konya z Kirgizska spolu so svojou manželkou a dvoma deťmi, aby nevyvolal podozrenia. Jeho rodinu vrátane manželky polícia zatkla.

Denník Hürriyet dnes zasa zverejnil správu, že útočník bojoval v Sýrii po boku militantov z IS a v istanbulskom nočnom klube použil techniky, ktoré sa naučil v občianskej vojne. Podľa denníka konal ako muž dobre vycvičený v používaní strelných zbraní. Pri vyčíňaní v klube vypálil z kalašnikova okolo 120 nábojov, potom zmizol v tme.



Podľa novinára denníka Hürriyet Andulkadira Selviho, známeho dobrými informátormi, je podozrivý muž vycvičený na pouličný boj v obytných častiach Sýrie a pri útoku použil metódy ako napríklad streľbu od boku, a nie metódy snajperov. Podľa Selviho bol útočník na tento strelecký útok "špeciálne vybratý".

Podporovatelia teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vydali v pondelok vyhlásenie, podľa ktorého útok v nočnom klube Reina na istanbulskom nábreží vykonal člen IS.

Útok bol reakciou na výzvu vodcu Islamského štátu abú Bakra Baghdádího, aby sympatizanti tohto sunnitského džihádistického zoskupenia útočili na ciele v Turecku.

V súvislosti s novoročným útokom zatkli na letisku v Istanbule dvoch cudzincov



Turecká polícia zadržala dnes v Istanbule dvoch cudzincov podozrivých z napojenia na teroristu. Podľa agentúry Anadolu túto dvojicu zadržali pri medzinárodnom termináli Atatürkovho letiska na základe kontroly ich mobilných telefónov a batožiny. Oboch cudzincov, ktorých štátna príslušnosť nebola zverejnená, následne previezli do istanbulskej policajnej centrály.

Napriek rozsiahlemu pátraniu sa polícii zatiaľ nepodarilo zadržať samotného páchateľa útoku z noci na nedeľu, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Polícia už zadržala v súvislosti s týmto činom aj ďalších najmenej 14 podozrivých vrátane rodinných príslušníkov hľadaného muža, o ktorom dnes turecké médiá napísali, že prišiel do Turecka vlani z Kirgizska, ide však o príslušníka čínskej menšiny Ujgurov.

Tlačová agentúra Dogan informovala, že na tureckých letiskách a hraničných priechodoch platí stav vysokej pohotovosti a polícia zastavuje každého, kto sa podobá na hľadaného teroristu.

Zverejnili selfie video údajného útočníka



Turecké médiá dnes zverejnili "selfie video" muža, ktorý je podľa nich útočníkom z nočného klubu v Istanbule. Video, dnes odvysielané aj tureckou televíziou, zachytáva údajného útočníka, ako sám seba filmuje na námestí Taksim v európskej časti Istanbulu. Zatiaľ nie je jasné, či bolo video nakrútené pred masakrou v prvých hodinách nového roka v nočnom klube Reina, alebo po nej.

Turecké protiteroristické policajné oddiely podnikli v noci nadnes v Istanbule operáciu, keďže stále prebieha pátranie po páchateľovi útoku na silvestrovskej párty v nočnom klube. O razii kománd dnes informovali miestne médiá. Totožnosť strelca však nebola zverejnená.

Pri operácii boli použité vrtuľníky a zároveň boli uzavreté ulice. Správu priniesla tlačová agentúra Dogan, ale neobsahovala informáciu o zatknutých.




Pracovníci tureckého turistického priemyslu pochodovali dnes k nočnému klubu Reina, aby prejavili solidaritu a protestovali proti vlne útokov, ktoré ochromujú tento sektor.

Na proteste sa zúčastnilo okolo 200 ľudí vrátane majiteľov reštaurácií a hotelov, ako aj študentov gastronómie. Pochodovali za veľkým transparentom v textom: "Nás nezastrašia! Za naše zajtrajšky!"

Dôležitý turistický priemysel v Turecku utrpel po sérii nedávnych útokov v tejto krajine nesmierne straty.

SAE varovali po útoku v Istanbule občanov, aby necestovali do Turecka



Spojené arabské emiráty (SAE) varovali po útoku v Istanbule svojich občanov, aby necestovali do Turecka. Ministerstvo zahraničných vecí SAE vydalo toto strohé oznámenie v arabčine, aby občania "odložili plány cestovať do Turecka, a to až do odvolania".

Hoci pri útoku v istanbulskom nočnom klube Reina nezahynul žiaden občan SAE, o život prišiel Kuvajťan a sedem Saudskoarabov.