Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia pred parlamentom rozohnala protivojnovú demonštráciu

Podľa agentúry Reuters sa pred parlamentom v Ankare zišla skupina 25-30 ľudí, ktorí vykrikovali heslá: "Nechceme vojnu, , či "Sýrčania sú naši bratia!"

Ankara 4. októbra (TASR) - Turecká polícia dnes slzotvorným plynom rozohnala malú skupinu protivojnových demonštrantov, ktorí sa priblížili k budove parlamentu, kde poslanci rokujú o návrhu oprávňujúcom na vojenskú akciu v Sýrii, ak ju turecká vláda bude považovať za potrebnú.

Podľa agentúry Reuters sa pred parlamentom v Ankare zišla skupina 25-30 ľudí, ktorí vykrikovali heslá: "Nechceme vojnu!", či "Sýrčania sú naši bratia!".

Na neverejnom zasadnutí dnes poslanci tureckého parlamentu rokujú o predĺžení povolenia na vojenské operácie v zahraničí, ktoré bolo schválené pred piatimi rokmi v súvislosti s vojenskými údermi na základne militantných Kurdov v severnom Iraku.

V memorande, ktoré turecká vláda poslala do parlamentu v noci nadnes, sa uvádza, že sýrska armáda v posledných týždňoch podnikla viacero agresívnych akcií voči Turecku, čo predstavuje ďalšie riziko pre bezpečnosť krajiny.

V odpovedi na mínometný útok zo sýrskeho územia, ktorý si vyžiadal životy piatich tureckých civilistov, turecké delostrelectvo v stredu večer ostreľovalo okolie sýrskeho mesta Tall Abjad.

Parlament povolil cezhraničné operácie armády po útoku zo Sýrie


Turecký parlament schválil dnes žiadosť vlády o možnú vojenskú operáciu v Sýrii po tom, ako pri stredajšom mínometnom útoku zo sýrskeho územia zahynuli v tureckom pohraničí piati civilisti.

Parlament dal vláde povolenie uskutočniť cezhraničné vojenské operácie v prípade, ak to bude považovať za potrebné. Mandát má platiť jeden rok. Tureckí vládni predstavitelia však zdôraznili, že ide o varovanie pre Damask a že Ankara nevstupuje do vojny so Sýriou.

Vláda žiadala o súhlas s prípadným vyslaním vojakov za hranice Turecka s odôvodnením, že "útočné konanie" sýrskych ozbrojených síl voči tureckému územiu predstavuje vážnu hrozbu pre národnú bezpečnosť. Poslanci návrh schválili väčšinou hlasov, aj keď opozícia bola proti.

Turecko v reakcii na útok zo sýrskeho územia spustilo v stredu ostreľovanie cieľov v Sýrii, v ktorom dnes pokračovalo. Televízia al-Džazíra s odvolaním sa na sýrske zdroje uviedla, že pri tureckej paľbe zahynulo 34 ľudí.

Ankara nedostala od Damasku žiadne vysvetlenie ani ospravedlnenie po cezhraničnom útoku na mesto na juhovýchode Turecka. "Bilaterálne nám nič nepovedali. Zachytili sme len nejaké tlačové vyhlásenia, to je všetko," povedal nemenovaný vládny predstaviteľ pre agentúru Reuters.

Poradca tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana dnes ráno uviedol, že Turecko nemá v úmysle vstúpiť so Sýriou do vojny, bude si však chrániť svoje hranice. Ostreľovanie sýrskych cieľov tureckou armádou a žiadosť o schválenie cezhraničných operácií v Sýrii sú podľa neho "varovaním" pre Sýriu, pričom budú pokračovať politické a diplomatické iniciatívy pre ukončenie konfliktu v Sýrii.

Turecký vicepremiér Besir Atalay po hlasovaní parlamentu rovnako podčiarkol, že zákon povoľujúci operácie v Sýrii nie je vyhlásením vojny. Ankara bude podľa neho v otázke Sýrie postupovať v koordinácii s medzinárodnými inštitúciami.