Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia rozohnala Gay Pride v Istanbule

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Homosexualita v Turecku nie je zakázaná, ale ľudia, ktorí sa k nej hlásia, sú často terčom slovných i fyzických útokov. Počet útokov voči homosexuálom sa v Turecku v posledných rokoch zvyšuje.

Istanbul 1. júla (TASR) - Turecká polícia v nedeľu použila slzotvorný plyn, služobných psov a obušky, aby v centre Istanbulu rozohnala dav ľudí, ktorí sa zišli na pochode za práva sexuálnych menšín - Gay Pride. Informovala o tom spravodajská stanica Deutsche Welle (DW).

Úrad istanbulského guvernéra tento pochod zakázal už štvrtý rok po sebe. Organizátori sa však vydali do ulíc, pretože podľa ich názoru guvernérov zákaz porušuje ich právo na zhromažďovanie. Na účasť na Gay Pride vyzývala aj miestna komunita lesieb, gayov, bisexuálov, transgenderových a intersexuálnych ľudí (LGBTI+) a ich priaznivci.

Nemecká europoslankyňa Terry Reintkeová vo svojom tweete podľa DW uviedla, že zákaz konania Gay Pride v Istanbule "nie je (vydaný) pre boj medzi spiatočníckym islamom a pokrokovým kresťanstvom", ide skôr o "boj medzi liberálnou demokraciou založenou na ľudských právach a autoritárskou zvôľou".

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo svojom vyhlásení pripomenula, že "pokojné zhromažďovanie a pochodovanie sú práva podľa domácich a medzinárodných zákonov, ktoré musí guvernér Istanbulu vykonávať".

Turecká polícia už v nedeľu dopoludnia uzavrela oblasť okolo centra Istanbulu, aby zabránila plánovanému pochodu za práva sexuálnych menšín. Od popoludnia boli zablokované prístupy na ulicu Istiklal, ktorá je vyhradená pre peších a je známa svojimi obchodmi, i k námestiu Taksim.

Bočné ulice v centre mesta polícia prehradila obrnenými vozidlami s vodnými delami a policajnými autobusmi. Policajti v okolí prehľadávali okoloidúcich.

Istanbul Pride bol naposledy povolený v roku 2014, odvtedy už úrady nevydali povolenie na jeho konanie. Vlani ako dôvod zákazu uviedli obavy o bezpečnosť účastníkov i návštevníkov mesta, ako aj o dodržiavanie verejného poriadku. Pochod sa konal napriek zákazu a polícia jeho účastníkov rozohnala za pomoci slzotvorného plynu.

Istanbul je tradične považovaný za bezpečné miesto pre homosexuálnu komunitu z Turecka i iných oblastí Blízkeho východu, vrátane utečencov zo Sýrie a Iraku.

Homosexualita v Turecku nie je zakázaná, ale ľudia, ktorí sa k nej hlásia, sú často terčom slovných i fyzických útokov. Počet útokov voči homosexuálom sa v Turecku v posledných rokoch zvyšuje.