Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia zadržala v súvislosti s útokom v Istanbule sedem ľudí

Turecký premiér Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Turecko bude reagovať na každý útok smerujúci proti nemu takým spôsobom, ktorý bude považovať za vhodný, povedal premiér Davutoglu.

Istanbul 14. januára (TASR) - Turecká polícia zadržala už sedem ľudí v súvislosti s utorňajším útokom samovražedného atentátnika v centre Istanbulu, pri ktorom prišlo o život desať nemeckých turistov. Oznámil to dnes turecký minister vnútra Efkan Ala, ktorého citovala agentúra Reuters.

Minister súčasne uistil novinárov v Ankare, že vyšetrovatelia pri objasňovaní pozadia útoku postupujú veľmi dôkladne.

Tlačová agentúra Dogan s odvolaním sa na turecké bezpečnostné zdroje informovala, že v súvislosti s vyšetrovaním výbuchu zadržali siedmich Sýrčanov, z ktorých štyria pomáhali atentátnikovi a boli s ním v osobnom kontakte. Zvyšní traja mali pomáhať pri plánovaní útoku a zabezpečovaní výbušnín.

Siedmich podozrivých podľa agentúry zadržali pri zásahoch protiteroristickej polície v rôznych častiach Istanbulu a v súčasnosti ich podrobujú výsluchom. Stále pritom pokračujú policajné razie zamerané na chytenie ďalších podozrivých.

Na zvýšení počtu policajtov a ďalších bezpečnostných opatreniach sa dnes dohodli účastníci mimoriadnej schôdzky, na ktorej sa zúčastnil premiér Ahmet Davutoglu, minister vnútra Efkan Ala, istanbulský guvernér Vasip Sahin a predstavitelia tajnej služby.

Utorňajší samovražedný bombový útok sa stal v historickej štvrti Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia - pamiatok hojne navštevovaných zahraničnými turistami. Zranenia utrpelo 15 ľudí. Väčšinu z tohto počtu tvoria Nemci a zvyšok občania Nórska, Peru a Južnej Kórey.

Turecké úrady identifikovali atentátnika ako Nabíla Fadlího pôvodom zo Saudskej Arábie, ktorý prišiel do Turecka ako utečenec zo susednej Sýrie a vydával sa za azylanta.

Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla útok spáchal Islamský štát (IS). Nemenovaní aktéri však podľa Davutogla využili túto extrémistickú organizáciu ako "subdodávateľa".

Turecko vystrelilo 500-krát na IS v Sýrii a Iraku, údajne zabilo 200 militantov

Turecké pozemné sily za uplynulé dva dni vystrelili takmer 500-krát na ciele takzvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii, pričom zabili takmer 200 militantov. Povedal to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa premiéra išlo o odvetu za utorňajší útok samovražedného atentátnika v centre Istanbulu, pri ktorom prišlo o život desať nemeckých turistov. Páchateľom bol člen IS, ktorý prišiel do Turecka ako utečenec zo susednej Sýrie.

Davutoglu dnes na konferencii tureckých veľvyslancov v Ankare vyhlásil, že od istanbulského útoku turecké delostrelectvo a tankové sily vystrelili takmer 500-krát na ciele IS v Sýrii a Iraku. Za ostatných 48 hodín zabili bezmála 200 militantov IS vrátane takzvaných regionálnych lídrov.

Monitorovacie skupiny a aktivisti z regiónu však uviedli, že nemajú informácie o rozsiahlom ostreľovaní zo strany Turecka ani o údajných početných obetiach na strane Islamského štátu, uviedla agentúra DPA.

Premiér tiež vyjadril odhodlanie zintenzívniť aj prebiehajúce nálety voči cieľom IS, ak sa ukáže potreba takéhoto kroku. Turecká vláda je podľa neho rozhodnutá vyhnať bojovníkov tejto extrémistickej organizácie z oblastí pri hraniciach Turecka.