Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Turecká stíhačka jasne narušila vzdušný priestor Sýrie, tvrdí Damask

ilustračná foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí v Damasku sa bráni tým, že Sýria reagovala len na narušenie svojej suverenity. Turecko dnes vyhlásilo, že lietadlo bolo zostrelené bez varovania.

Damask 25. júna (TASR) - Sýrska protivzdušná obrana musela okamžite reagovať na tureckú stíhačku, ktorá sa pohybovala 100 metrov nad morom v sýrskom vzdušnom priestore, čo bolo "jasné porušenie suverenity Sýrie", uviedlo dnes ministerstvo zahraničných vecí v Damasku prostredníctvom svojho hovorcu.

"Sýria reagovala na narušenie... Museli sme reagovať okamžite, aj keby to lietadlo bolo sýrske, zostrelili by sme ho," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ministerstva Džihád Makdísí.

Turecké bojové lietadlo typu F4 Phantom bolo zostrelené protilietadlovou paľbou, nie radarom vedenou strelou, dodal a zdôraznil, že Sýria zostáva zaviazaná "susedským vzťahom" s Tureckom.

Sýria podľa Makdísího "nepociťuje nepriateľstvo" voči Turecku. Pátranie po dvoch nezvestných tureckých vojakoch podľa neho stále pokračuje, citovala agentúra Associated Press.

Turecko dnes vyhlásilo, že Sýria zostrelila v piatok jeho vojenskú stíhačku nad medzinárodnými vodami a bez varovania. Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu uviedol, že lietadlo bolo jasne označené a Sýria vedela, že je turecké.