Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecká vláda odobrila ďalšie predĺženie výnimočného stavu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR AP

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident môže počas neho do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov.

Ankara 18. apríla (TASR) - Turecká vláda odobrila ďalšie trojmesačné predĺženie výnimočného stavu, ktorý bol v krajine zavedený po zmarenom pokuse o prevrat z 15. júla. Vláda k takémuto kroku pristúpila po odporučení, ktoré jej v tomto smere adresovala turecká Národná bezpečnostná rada.

Rada, ktorej predsedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ďalšie predĺženie navrhla s tým, že výnimočný stav slúži Turecku na "ochranu demokracie, právneho štátu a slobody občanov".

Po odobrení vládou musí odporúčanie tohto najvyššieho bezpečnostného orgánu krajiny ešte schváliť parlament, ktorý by o ňom mal hlasovať v utorok. Ďalší trojmesačný stav po schválení začne platiť po 19. apríli.

Prezident Erdogan po prvý raz vyhlásil trojmesačný výnimočný stav 20. júla. Jeho rozhodnutie na druhý deň spätne odobrili aj poslanci tureckého parlamentu.

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident môže počas neho do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov. Vláda môže v jeho rámci uplatňovať napríklad zákaz vychádzania, zhromažďovania či vydávania novín. Bezpečnostné zložky majú zase väčšie právomoci pri osobných a domových prehliadkach a konfiškácií dôkazového materiálu.