Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko sa chystá zatvoriť dovedna 626 vzdelávacích inštitúcií

Na archívnej snímke vládni priaznivci držia turecké vlajky a držia obraz tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas zhromaždenia na námestí Taksim, Istanbul, v utorok, 19. júla 2016. Foto: TASR/AP

Turecká vláda v rámci opatrení po neúspešnom pokuse o prevrat vykonáva rozsiahle čistky v školstve. Rozhodla odobrať licenciu približne 21.000 učiteľom súkromných škôl.

Ankara 20. júla (TASR) - Turecko sa chystá zatvoriť dovedna 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl. S odvolaním sa na správy verejnoprávneho Tureckého rozhlasu a televízie (TRT) a štátnej agentúry Anadolu o tom dnes informovali svetové agentúry.

O zatvorení týchto inštitúcií dnes rozhodlo turecké ministerstvo školstva. Školy sú podľa informácií agentúry vyšetrované v súvislosti so "zločinmi proti ústavnému poriadku a jeho uplatňovaniu". Nie je však zatiaľ zrejmé, či ich turecká vláda obviňuje aj z prepojenia s exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorý podľa jej mienky stojí za organizovaním puču.

Agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá dnes taktiež informovala, že turecká vláda v rámci opatrení po neúspešnom pokuse o prevrat vykonáva rozsiahle čistky v školstve, pričom sa rozhodla odobrať licenciu približne 21.000 učiteľom súkromných škôl.

Turecko zároveň tento týždeň oznámilo, že dalo výpoveď 15.200 učiteľom pracujúcich v štátnych školách a k rezignácii prinútilo aj 1577 univerzitných dekanov. Ankara tiež pozastavila všetky zahraničné pobyty štátom platených akademikov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ešte v nedeľu zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od Güllenových podporovateľov. Samotný duchovný, ktorý žije v USA, obvinenia z pokusu o puč odmieta.