Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecká volebná komisia zverejnila konečné výsledky referenda

Turecká volička hádže do urny hlasovací lístok počas hlasovania v referende o ústavným zmenách vo volebnej miestnosti v Istanbule 16. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Za zmenu tureckej ústavy sa tak vyslovilo dovedna 25 miliónov 157.463 voličov, zatiaľ čo proti nej hlasovalo 23 miliónov 779.141 voličov. Volebná účasť dosiahla 85,46 percenta.

Istanbul 28. apríla (TASR) - Turecká volebná komisia zverejnila konečné výsledky referenda o ústavných zmenách, ktoré sa v Turecku konalo 16. apríla. Za posilnenie právomocí tamojšej hlavy štátu a zmenu politického systému z parlamentného na prezidentský hlasovalo 51,41 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami naopak nesúhlasilo 48,59 percenta Turkov.

Za zmenu tureckej ústavy sa tak vyslovilo dovedna 25 miliónov 157.463 voličov, zatiaľ čo proti nej hlasovalo 23 miliónov 779.141 voličov. Volebná účasť dosiahla 85,46 percenta.

Turecká opozícia spochybnila výsledky referenda vzhľadom na množstvo zaznamenaných volebných nezrovnalostí, medzi ktoré patrí predovšetkým rozhodnutie volebnej komisie akceptovať hlasovacie lístky bez oficiálnych pečiatok.

Nezrovnalosti počas hlasovania, ktoré vyústilo v tesné víťazstvo tábora za posilnenie právomocí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zaznamenali aj medzinárodní pozorovatelia.

Najväčšia turecká opozičná strana - Republikánska ľudová strana (CHP) - pritom podala ešte uplynulý piatok podnet na turecký najvyšší správny súd, aby anuloval rozhodnutie volebnej komisie uznať neopečiatkované hlasovacie lístky v referende za platné.

Najvyšší správny súd, ktorý slúži ako posledná inštancia na odvolanie sa v podobných prípadoch, však žiadosť CHP v utorok zamietla.