Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecké jednotky zvádzajú tuhé boje v kurdskej enkláve na severe Sýrie

Dym stúpa z pozícií tureckej armády po útoku delostrelectvom pri tureckej dedine Sugedigi na hraniciach so Sýriou 21. januára 2018. Foto: TASR/AP

Turecká ofenzíva proti Afrínu, ktorá sa začala v sobotu, má za cieľ vyhnať z tejto oblasti Kurdov.

Bejrút 22. januára (TASR) - Kurdské milície v Sýrii oznámili, že vyhnali tureckých vojakov a ich spojencov z dedín, ktoré tí obsadili počas ofenzívy proti kurdskej enkláve Afrín na severe krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) spustili Američanmi podporované kurdské milície zúrivú protiofenzívu, vyhnali tureckých vojakov a ich spojeneckých sýrskych bojovníkov z dvoch dedín, ktoré tí nakrátko obsadili.

SOHR uviedlo, že Tureckom podporované jednotky otvorili v tretí deň ofenzívy nové dva fronty a pokúšajú sa opäť vstúpiť do Afrínu.

Kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), oznámili, že s tureckými jednotkami zvádzajú boje severozápadne od Afrínu. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že v dôsledku tureckých útokov a ostreľovania regiónu prišlo za ostatných 24 hodín o život 21 ľudí vrátane šiestich detí. Turecko podľa agentúry DPA vyhlásilo, že si nevyberá za cieľ civilistov.

Turecká ofenzíva proti Afrínu, ktorá sa začala v sobotu, má za cieľ vyhnať z tejto oblasti Kurdov. Ofenzíva zvýšila napätie v už beztak komplikovanom sýrskom konflikte a vyvolala obavy z ďalšieho zhoršovania vzťahov medzi spojencami z NATO - Tureckom a USA.

NATO v pondelok uviedlo, že v súvislosti s pokračujúcou ofenzívou je s Tureckom v kontakte. Severoatlantická aliancia sa vyjadrila, že Turecko trpelo terorizmom a má právo na sebaobranu, ale vyzvala ho, aby tak robilo "primeraným a zdržanlivým spôsobom".

Situáciu v Sýrii prediskutuje v pondelok Bezpečnostná rada OSN, pripomína agentúra AP.