Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Erdogan potvrdil dobytie Džarábulusu, operáciu podporili aj USA

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Podľa súkromnej televízie NTV prešlo na sýrsku stranu hraníc 20 tureckých tankov, pričom v turecko-sýrskom pohraničí dochádza k ozbrojeným zrážkam.

Ankara 24. augusta (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan potvrdil, že sýrski povstalci podporovaní Tureckom dobyli pohraničné mesto Džarábulus od extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Erdogan to oznámil po stretnutí s americkým viceprezidentom Joe Bidenom v Ankare, píše agentúra AP.

Turecký premiér uviedol, že bojovníci prevzali kontrolu nad všetkými dôležitými miestami, a zdôraznil, že mesto vyčistili od IS.

Erdogan ďalej znova potvrdil svoje odmietavé stanovisko voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Sýria pod jeho vedením "nikdy nedosiahne" demokraciu, vyhlásil turecký líder.

Erdogan povedal, že sýrski povstalci "si spoločne s tými, čo sú v Džarábuluse, mesto teraz vzali späť". Povstalci podľa jeho slov prevzali kontrolu nad "vládnymi a oficiálnymi budovami a inštitúciami" a prinútili IS "opustiť Džarábulus".

Biden vyhlásil, že Tureckom vedenú operáciu v Džarábuluse Spojené štáty plne podporili a poskytli jej krytie zo vzduchu. "Domnievame sa, že turecké hranice by mali byť kontrolované Tureckom," konštatoval.

Pentagón dnes oznámil, že operáciu v Džarábuluse podporila armáda USA náletmi.

Sýrski povstalci oznámili dobytie mesta Džarábulus od Islamského štátu

Sýrski povstalci podporovaní Tureckom dnes oznámili, že získali od extrémistickej skupiny Islamský štát späť kontrolu nad mestom Džarábulus. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Mesto Džarábulus bolo plne oslobodené od bánd teroristického Dáišu," uviedla v online vyhlásení aliancia umiernených islamistických skupín z Légie aš-Šám (Fajlak aš-Šám). Daíš je arabská skratka pre Islamský štát (IS).

Hovorca sýrskej povstaleckej skupiny, ktorá sa na operácii podieľa, kapitán Abdalsalám Abdalrazzak povedal, že prehľadávajú mesto, kde pátrajú po militantoch IS. Podľa jeho slov čelia len obmedzenému odporu militantov.

Opozičný aktivista Ahmad al-Chatíb povedal, že bojovníci IS sa po tureckom bombardovaní stiahli do mesta al-Báb južne od Džarábulusu a susedných dedín.

Televízia CNN Türk zverejnila zábery na mužov, ktorých označila za bojovníkov sýrskej opozície v centre Džarábulusu, ktoré vyzeralo byť opustené.

Sýrska vláda ostro odsúdila dnešnú vojenskú intervenciu Turecka v Sýrii a označila ju za hrubé porušenie sýrskej zvrchovanosti.

"Boj proti terorizmu nemožno viesť tak, že dôjde k vytlačeniu Islamského štátu a jeho nahradeniu inými teroristickými organizáciami priamo podporovanými Tureckom," citovala z vyhlásenia sýrskej vlády tlačová agentúra AP.

Intenzívnou paľbou tureckého delostrelectva začala dnes o 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ) turecká armáda spoločnú operáciu so sýrskymi vzbúrencami zameranú na oslobodenie sýrskeho mesta Džarábulus. Na mesto potom zaútočilo turecké vojenské letectvo a následne turecko-sýrsku hranicu prekročilo 20 tureckých tankov.

Turecké tanky prekročili hranice so Sýriou, dobyli pohraničnú dedinu

Podľa súkromnej televízie NTV prešlo na sýrsku stranu hraníc 20 tureckých tankov, pričom v turecko-sýrskom pohraničí dochádza k ozbrojeným zrážkam.

Operácia zameraná ma oslobodenie Džarábulusu sa začala o 04.00 h miestneho času (03.00 h SELČ) intenzívnou paľbou tureckého delostrelectva namierenou na mesto a jeho okolie. Na Džarábulus následne zaútočilo turecké vojenské letectvo.

Podľa niektorých tureckých médií prekročila turecko-sýrske hranice aj malá skupina príslušníkov tureckých špeciálnych jednotiek.

Turecké tanky na území Sýrie.
Foto: TASR/AP


Turecké jednotky a sýrski vzbúrenci dobyli pohraničnú dedinu v Sýrii

Sýrski vzbúrenci podporovaní jednotkami tureckej armády dobyli dnes dedinu Kaklídža, ležiacu neďaleko mesta Džarábulus, ktoré je v rukách militantov z tzv. Islamského štátu.

Turecká tlačová agentúra Anatólia, ktorá sa odvolala na turecké armádne zdroje, uviedla, že skupiny sýrskych vzbúrencov dobyli Kaklídžu s podporou tureckých obrnených jednotiek.

Podľa Anatólie dedina Kaklídža leží približne tri kilometre od tureckých hraníc. V útokoch na pozície IS v sýrskom pohraničí pokračuje od skorého rána aj turecké letectvo a delostrelectvo.

Vzdušnú podporu tureckým silám postupujúcim na Džarábulus prisľúbil aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý je na ceste na pracovnú návštevu Ankary.

V Turecku zadržali niekoľko podozrivých členov IS

Komandá tureckej polície uskutočnili dnes na viacerých miestach Istanbulu razie, pri ktorých zadržali viacero osôb podozrivých z členstva v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá.

Podľa tureckej agentúry Anadolu policajné operácie prebehli dnes ráno v dvoch istanbulských štvrtiach súčasne, pričom ich koordinácia bola zabezpečovaná z vrtuľníka.

Zásah tureckej polície prišiel niekoľko dní potom, ako výbuch nálože samovražedného útočníka zabil na svadbe v juhotureckom meste Gaziantep 54 ľudí.

Razie namierené proti členom Islamského štátu sa zároveň uskutočnili v deň, keď turecká armáda s podporou letectva a delostrelectva zaútočila na sýrske pohraničné mesto Džarábulus, ktoré je v rukách IS.