Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko hrozí Turecku zastavením vyplácania pomoci kvôli aktivistom

Foto: TASR/AP

Istanbulský súd v utorok rozhodol, že šesť ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky tureckej pobočky Amnesty International bude vo vyšetrovacej väzbe až do procesu.

Istanbul 20. júla (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že vyjadrenia hovorcu nemeckej vlády o zadržaní šiestich ľudskoprávnych aktivistov, vrátane nemeckého občana, v Turecku sú neprijateľným zasahovaním do vecí tureckého súdnictva.

Nemecko v stredu pohrozilo možnosťou pozastavenia vyplácania pomoci Európskej únie Turecku po tom, ako si rezort diplomacie v Berlíne predvolal tureckého veľvyslanca, aby mu odovzdal protest proti zadržaniu šestice aktivistov.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí povedal, že veľvyslancovi bolo "veľmi jasne" tlmočené stanovisko Nemecka, podľa ktorého sú tieto zatknutia neopodstatnené. Ankare má sprostredkovať požiadavku Berlína na okamžité prepustenie týchto aktivistov.

Istanbulský súd v utorok rozhodol, že šesť ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky tureckej pobočky Amnesty International (AI) bude vo vyšetrovacej väzbe až do procesu. Idil Eserovú a päť ďalších osôb vrátane dvoch zahraničných lektorov zo Švédska a Nemecka a ich tureckých kolegov obvinili z podpory bližšie nešpecifikovanej teroristickej organizácie.

Aktivistov zadržali 5. júla, keď sa zúčastňovali na konferencii o digitálnej bezpečnosti na ostrove Büyükada ležiacom neďaleko Istanbulu. Stalo sa tak mesiac po tom, ako polícia zatkla Tanera Kiliča, predsedu správnej rady tureckej pobočky Amnesty International.