Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecké sily od začiatku roka zmarili 18 samovražedných útokov

Polícia, archívne foto Foto: TASR/AP

Turecko je členom NATO a vojenskej koalície na čele s USA, ktorá bojuje proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku.

Istanbul 28. februára (TASR) - Turecké bezpečnostné sily prekazili od začiatku tohto roka 18 samovražedných útokov, pričom v troch prípadoch zaistili vozidlá, ktoré útočníci plánovali odpáliť ako bomby. Turecký minister vnútra Efkan Ala to uviedol dnes v rozhovore pre televíznu stanicu Kanal 7, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Jedno z uvedených vozidiel podľa ministra našli tento týždeň na Bosporskej univerzite v Istanbule, ktorej niektoré časti vo štvrtok evakuovali kvôli očividnému bombovému poplachu.

Auto naložené výbušninou použili predtým útočníci v Ankare, kde 17. februára týmto spôsobom usmrtili 29 ľudí, prevažne vojakov. Turecká vláda označila za páchateľa tohto činu príslušníka kurdských milícií v Sýrii, spolupracujúcich v Turecku so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich.

Turecko je členom NATO a vojenskej koalície na čele s USA, ktorá bojuje proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Ankara okrem toho vedie boj proti kurdským militantom na juhovýchode Turecka, kde vlaňajšie ukončenie prímeria vyústilo do najhoršieho násilia od 90. rokov minulého storočia.

Samovražedný bombový útok v januári otriasol aj historickým jadrom Istanbulu, pričom zahynulo alebo neskôr podľahlo svojim zraneniam 12 ľudí, prevažne turistov z Nemecka. Páchateľom tohto útoku bol podľa tureckých úradov Sýrčan narodený v Saudskej Arábii, ktorý sa pridal k extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a nedávno pricestoval do Turecka ako utečenec.