Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Turecko zostrelilo ruskú nadzvukovú stíhačku Su-24

Na archívnej snímke z 22. októbra 2015 je ruská nadzvuková stíhačka SU-24. Foto: TASR/AP

Rusko popiera, že by jeho lietadlo prekročilo sýrske hranice a ocitlo sa v tureckom vzdušnom priestore. Turecko po zostrelení ruského lietadla požiadalo o schôdzku NATO, bude dnes.

Ankara 24. novembra (TASR) - Turecko potvrdilo, že dnes zostrelilo ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa neho narušilo turecký vzdušný priestor a ignorovalo varovania. Turecká armáda oznámila, že neidentifikované lietadlo vstúpilo do tureckého vzdušného priestoru nad mestom Yayladagi v provincii Hatay a pred zostrelením ho varovala desaťkrát počas piatich minút. Rusko však popiera, že by jeho lietadlo prekročilo sýrske hranice a ocitlo sa v tureckom vzdušnom priestore, píše agentúra AP.



Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že prešetruje "okolnosti havárie ruskej stíhačky. Ministerstvo obrany chce zdôrazniť, že sa lietadlo nachádzalo počas celého letu nad sýrskym územím".

Rusko uviedlo, že jeho nadzvukovú stíhačku SU-24 zostrelila delostrelecká paľba, avšak Turecko tvrdí, že ju zostrelili dve jeho stíhačky F-16, ktoré na "neidentifikované" lietadlo vystrelili, keď ignorovalo niekoľko varovaní.




Jeden z dvoch pilotov zostreleného lietadla sa nachádza v rukách turkménskych síl v Sýrii, ktoré pátrajú po druhom pilotovi, citovala agentúra Reuters televíziu CNN Türk.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré prostredníctvom siete miestnych aktivistov monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii, uviedlo, že "ruské vrtuľníky prehľadávajú oblasť, v ktorej pristáli piloti s padákmi". Oblasť sa nachádza v turkménskych horách pobrežnej provincie Lázikíja.

V oblasti turkménskych hôr prebiehala v uplynulých dňoch ofenzíva sýrskych vládnych síl podporovaná ruskou leteckou paľbou.

Minulý mesiac turecké stíhačky zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo, ktoré podľa nich narušilo turecký vzdušný priestor.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol o incidente informovaný šéfom armády a premiér Ahmed Davutoglu vydal príkaz na konzultácie s NATO, OSN a krajinami, ktorých sa to týka.



Povstalci tvrdia, že jedného z ruských pilotov počas zoskoku zastrelili


Jedného z pilotov ruského bojového lietadla zostreleného dnes nad severom Sýrie zasiahla povstalecká streľba, keď sa pokúšal nasmerovať svoj padák smerom k územiu, ktoré je v rukách sýrskych vládnych síl. Oznámila to sýrska povstalecká skupina, ktorá sa prihlásila k jeho zabitiu, informovala agentúra DPA.

"Počas pádu sa opakovane pokúšali nasmerovať si padáky tak, aby dopadli na územie kontrolované diktátorom Bašárom Asadom," uviedol v posolstve na Facebooku hovorca povstaleckej brigády Džábir Ahmad.

"Kým stačil uniknúť, boli ho schopní zasiahnuť naši muži z guľometnej jednotky Desiata pobrežná brigáda a jeho telo potom spadlo na oslobodené územie," spresnil Ahmad.

Agentúra Reuters uviedla, že od tejto povstaleckej skupiny operujúcej na severozápade Sýrie dostala videozáznam, na ktorom skupina mužov stojí okolo tela s vážnymi zraneniami, ležiaceho nehybne na zemi. Počuť slová "ruský pilot" a "Alah je veľký!".

Podľa agentúry Reuters pôsobí v danej oblasti aj Slobodná sýrska armáda, ale prítomnosť Islamského štátu tam nič nepotvrdzuje.

Kremeľ: Je to veľmi vážny incident


Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov nazval dnes zostrelenie ruského bojového lietadla Su-24 v Sýrii "veľmi vážnym incidentom". Povedal však, že je ešte priskoro robiť závery.

"Je nemožné niečo povedať bez toho, aby sme mali všetky informácie," povedal Peskov novinárom v Moskve.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov
Foto: TASR/AP
Ankara uviedla, že turecké stíhačky zostrelili dnes v blízkosti sýrskych hraníc vojenské lietadlo ruskej výroby, ktoré predtým opakovane varovali, že narušilo turecký vzdušný priestor.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že môže dokázať, že jeho lietadlo sa zo sýrskeho vzdušného priestoru do tureckého neodchýlilo, informovala agentúra Reuters.

"Údaje, ktoré máme, sú veľmi jasné. K našim hraniciam sa blížili dve lietadlá - varovali sme ich, keď sa dostali príliš blízko," citoval Reuters nemenovaného tureckého vojenského predstaviteľa.

"Varovali sme ich, aby sa vyhli vstupu do tureckého vzdušného priestoru - predtým, než doň vstúpili - a varovali sme ich veľakrát. Naše zistenia jasne ukazujú, že turecký vzdušný priestor bol narušený veľakrát. A narušili ho vedome," dodal.

Ide o prvý prípad, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo od 50. rokov 20. storočia, upozornil Reuters.

Agentúra AP dnes tiež informovala, že traja ruskí novinári pracujúci v severosýrskej provincii Lázikíja - kde dnes bolo ruské vojenské lietadlo zostrelené - utrpeli v pondelok menšie zranenia, keď pri ich aute dopadla raketová strela. Nachádzajú sa vo vojenskej nemocnici, citovala AP ruské ministerstvo obrany.



Turecko po zostrelení ruského lietadla požiadalo o schôdzku NATO, bude dnes


Turecko bude informovať veľvyslancov pri NATO o okolnostiach, za akých dnes zostrelilo ruské vojenské lietadlo, informovala v Bruseli hovorkyňa aliancie. Irina Novakova uviedla, že zasadnutie Severoatlantickej rady sa začne o 17.00 h, napísala agentúra Reuters.

Turecko je jednou z 28 členských krajín NATO, schôdzka sa uskutoční na jeho žiadosť.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si po dnešnom incidente predvolalo ruského chargé d'affaires v Ankare, píše Reuters. Ide o prvý prípad od 50. rokov 20. storočia, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo.

Turecko informovalo USA o zostrelení ruského vojenského lietadla, ktoré narušilo jeho vzdušný priestor. Agentúre Reuters to potvrdil nemenovaný predstaviteľ Pentagónu s tým, že americké sily nemajú s incidentom nič spoločného.

Putin nazval zostrelenie ruského lietadla Tureckom úderom pod pás


Šéf Kremľa Vladimir Putin nazval dnešné zostrelenie ruského bojového lietadla Tureckom za "úder pod pás", uskutočnený spolupáchateľmi teroristov. Povedal, že incident bude mať vážne dôsledky pre vzťahy Moskvy s Ankarou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Putin sa takto vyjadril v ruskom čiernomorskom letovisku Soči pred stretnutím s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Uviedol, že lietadlo, na ktoré Turecko podľa vyjadrenia Ankary vypálilo po viacnásobnom varovaní, sa nachádzalo v čase útoku v sýrskom vzdušnom priestore - jeden kilometer od hraníc s Tureckom - a dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od hraníc s Tureckom.

Ruské ministerstvo obrany si po zostrelení ruského lietadla predvolalo tureckého vojenského atašé v Moskve. Oznámila to tlačová agentúra TASS.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Ankare zdôraznil, že Turecko má právo reagovať, ak je jeho vzdušný priestor narušený. Svet by mal podľa neho vedieť, že Turecko urobí to, "čo je nevyhnutné", aby zaručilo bezpečnosť svojej krajiny.

Analytik neočakáva,že zostrelenie ruskej stíhačky povedie k vojenskému konfliktu


Zostrelenie ruského bojového lietadla SU-24 Tureckom nebude viesť k vojenskej konfrontácii medzi oboma krajinami. Predpokladá to riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy CENAA Róbert Ondrejcsák. Zostrelenie ruského lietadla však označil za vážny incident.

"Nemyslím si však, že dôjde k nejakej vojenskej eskalácii tohto konfliktu. Diplomaticky to bude určite veľmi intenzívne. Myslím si, že NATO odsúdi ruský krok a vyhlási, že stojí za Tureckom, ale opakujem, nebude z toho nejaká vojenská konfrontácia medzi Tureckom a Ruskom," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Zdôraznil však, že to bude platiť iba v prípade, ak sa každý z aktérov bude správať racionálne.

Ondrejcsák tvrdí, že žiadna strana nestojí o vojenskú konfrontáciu. "Nikto nemá záujem o konflikt. Ani Turecko, ani Rusko. Pre Turecko by vojenský konflikt s Ruskom znamenal veľmi serióznu vojnu a to isté pre Rusko," dodal. Navyše Rusko je podľa jeho slov už zatiahnuté do vojny v Sýrii a je vojensky prítomné aj v konflikte na Ukrajine.

Ankara uviedla, že turecké stíhačky zostrelili dnes v blízkosti sýrskych hraníc vojenské lietadlo ruskej výroby, ktoré predtým opakovane varovali, že narušilo turecký vzdušný priestor. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že môže dokázať, že jeho lietadlo sa zo sýrskeho vzdušného priestoru do tureckého neodchýlilo, informovala agentúra Reuters.

Ide o prvý prípad, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo od 50. rokov 20. storočia, upozornil Reuters.