Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Turecké úrady zrušili licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam

Posters of Turkey's President Recep Tayyip Erdogan hang on a building in Istanbul, Monday, July 18, 2016. Warplanes patrolled Turkey's skies overnight in a sign that authorities feared that the threat against President Recep Tayyip Erdogan's government was not yet over, despite official assurances that life has returned to normal after a failed coup. (AP Photo/Emrah Gurel) Foto: TASR AP

Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena.

Istanbul 19. júla (TASR) - Turecké úrady zrušili dnes licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam. Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena. Informovala o tom agentúra DPA.

Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu jednomyseľne hlasovala za zrušenie licencií rozhlasovým a televíznym staniciam, "ktoré sú napojené alebo lojálne" skupine s väzbami na Gülena.

Turecká vláda ho označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile, uviedla agentúra AP.

K zrušeniu licencií došlo po tom, čo vláda zablokovala približne 20 internetových spravodajských portálov, dodala DPA.


Turecký úrad pre vysoké školstvo zbavil dnes funkcie 1577 univerzitných dekanov

Stalo a tak za údajnú účasť na neúspešnom prevrate, informovala agentúra AP.Z celkového počtu týchto dekanov 1176 pracovalo na verejných vysokých školách, 401 v súkromných inštitúciách.

AP ešte predtým uviedla, že turecké ministerstvo školstva dalo výpoveď 15.200 zamestnancov za údajné väzby na skupinu, ktorá podľa vlády stála za pokusom o prevrat.

Ministerstvo školstva informovalo, že išlo o zamestnancov v mestských aj vidieckych zariadeniach a že úrady spustili proti nim vyšetrovanie.

Zo zamestnania prepustili aj 257 ľudí, ktorí pracovali na úrade predsedu vlády - takisto pre podozrenie z účasti na prevrate.

Turecká vláda označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile.