Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Turecko údajne zostrelilo sýrsky vrtuľník, nie bezpilotné lietadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sýrsky vrtuľník vletel do tureckého vzdušného priestoru krátko po 14.00 h miestneho času a predtým, ako sa dostal pod paľbu tureckých lietadiel, prekonal v priebehu piatich minút približne 11 km.

Istanbul 16. mája (TASR) - Turecký minister obrany Ismet Yilmaz povedal, že stíhačky tureckého letectva zostrelili dnes vo svojom vzdušnom priestore sýrsky vrtuľník, nie bezpilotné prieskumné lietadlo, ako uvádzali sýrske médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sýrsky vrtuľník vletel do tureckého vzdušného priestoru krátko po 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ) a predtým, ako sa dostal pod paľbu tureckých lietadiel, prekonal v priebehu piatich minút vzdialenosť približne 11 kilometrov, uviedol podľa tlačovej agentúry Anadolu turecký minister obrany.

Sýrska štátna televízia predtým poprela, že Turecko zostrelilo sýrske pilotované lietadlo alebo vrtuľník, pričom uviedla, že išlo o bezpilotné prieskumné lietadlo.

Bezprostredne po incidente totiž nebolo jasné, o aký typ lietadla išlo. Turecká spravodajská televízia NTV oznámila iba to, že zostrelený stroj sa zrútil na sýrskom území.

Predstaviteľ tureckých ozbrojených síl potvrdil, že dve viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-16, štartujúce z leteckej základne Incirlik na juhu Turecka, spustili paľbu na neznáme sýrske lietadlo, ale o aký stroj išlo, uviesť nevedel.

Turecko, ktoré má so Sýriou 900 kilometrov dlhé hranice, je otvoreným kritikom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa Asada zohrala podpora Turecka kľúčovú úlohu pri dobýjaní severosýrskeho mesta Idlib, ktoré začiatkom tohto roka padlo do rúk islamských militantov.

Turecko takéto obvinenia odmieta a zároveň popiera, že by vzbúrencom, ktorí bojujú proti Asadovmu režimu v Sýrii, dodávalo zbrane.